Putin: Müslümanlara hakaret eden filmin yapımcısı Pussy Riot da içerde

Putin: Müslümanlara hakaret eden filmin yapımcısı Pussy Riot da içerde

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova dışında bulunan rezidansı Novo Ogaryovo’da uluslar arası düşünce kuruluşu Valdai Kulüp üyesi siyaset bilimci ve akademisyenlerle bir araya geldi. Rusya’nın son dönemde kazandığı ekonomik, siyasi ve sosyal alandaki başarılardan memnuniyetini ifade eden Rusya lideri, Kremlin’de bulunduğu yeni dönemde mevcut politikaların devam edeceği işareti verdi.

Basına kapalı oturumda konuşan Putin, AB ile ilişkiler, Çin’le petrol ve doğalgaz alanında yapılan anlaşmalar, Rosneft’in TNK-BP’yi satın alması gibi bir dizi konuya değindi. Katılımcıların Kurtarıcı İsa Kilisesi’nde Putin karşıtı eylem yapan ve 2 yıl hapse mahkum edilen Pussy Riot grubu üyesi punkçı kızları dile getirmesi üzerine Putin, batılılardan konuyu daha derinlemesine ve objektif olarak değerlendirmelerini istedi.

Siyasetçi Aleksandr Rahr toplantı ile ilgili verdiği bilgide Putin’in önerilerini dile getirdi. Rus lider, “Amerikalı ve Avrupalı dostlarımız, soruna daha derinlemesine ve objektif olarak bakmalı… Tartışmalı Müslümanların Masuniyeti filminin yapımcısı da hapishanede…” açıklamasında bulundu.

Putin’e göre kendi reytinginin ve iktidar partisi Birleşik Rusya’nın reytinginin yüksek olmasını normal. Hükümet önemli ve ciddi konularda faal çalışırken, muhalefet herhangi bir konuda başarılı olabileceğini ortaya koyabilmiş değil.

Bolotnaya Meydanı’nda toplanan muhalif gruplarla neden görüşmediği ile ilgili bir soruyu yanıtlayan Putin, “Ben her zaman bir şeyler yapmak isteyen insanlarla çalışırım. Ancak hükümet organında bir katkısı olmayacak insanları koyarak risk almak istemem.” değerlendirmesinde bulundu.

Rosneft ve BP arasında sağlanan anlaşma ile ilgili konuşan Rusya lideri, Rus petrol şirketinin daha şeffaf olması açısından önemli bir avantaj yakalandığını söyledi. Rus petrol şirketi Rosneft, BP’den TNK-BP şirketine ait yüzde 50 hissesinin alımı ile ilgili anlaşma sağlamıştı. Toplam 61 milyar doları bulması planlanan toplam proje sonunda Rosneft, dünyanın en büyük 5 petrol şirketinden biri olacak.

Rus haber ajansı Ria Novosti ve Savunam ve Dış Politika Konseyi’nin destek verdiği Valdai Kulüp gelecek yıl onuncu yılını kutlayacak. Putin 2013 için daha özel bir program yapılması önerisinde bulundu. Valdai Kulüp toplantısına Türkiye’den Hüseyin Bağcı katıldı.

RUSYA’NIN AB ÜYELİĞİ GERÇEK DIŞI

Rusya’nın AB üyeliği ile ilgili bir soruya cevap veren Putin, “Bu gerçekdışı. Hepimiz gayet iyi anlıyoruz ki, hem coğrafi hem de ekonomi bakımından gerçekçi değil. Bence kuşkusuz, yakınlaşmanın yolunu bulmak ve Avrupalı ortaklarımızla çabalarımızın sinerjisinden yararlanmak lazım.” dedi.

Rusya’nın yüksek eğitimli insanları, temel bilimler kaynakları, çok sayıda doğal kaynaklarının zenginliklerine işaret eden Putin, “Eğer AB’nin teknoloji imkanlarını ele alırsak, Avrupa ve Rusya’nın topraklarını ve imkanlarımızı birleştirirsek, bence bunun sinerji etkisi muazzam olurdu. Ve bu da ortak rekabet gücümüzü artırırdı. Ama ne yazık ki biz bu yönde çok zayıf hareket ediyoruz.” şeklinde konuştu. Putin, daha önce uzay navigasyonu çalışmalarıyla ilgili Moskova’nın önerisini kabul etmeyen Avrupalı partnerleri eleştirdi.

AB ile vizelerin kaldırılması konusunda anlaşma sağlanamamasını eleştiren Putin, “Vizesiz rejim hususunda hiç bir şekilde anlaşamıyoruz. Bu gerçekten de çok komik. Avrupa bazı Güney Amerika ülkeleriyle vizeleri kaldırmış. Yani orada suç dünyası sorunu Rusya’dan daha mı iyi? Tabii ki hayır. Bu sadece komik. Tüm bunlar Rusya ve AB yakınlaşmasını engelliyor. Ve bu kötü.” tespitinde bulundu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.