Putin, Kırım’da ‘zafer’ kutladı

Putin, Kırım’da ‘zafer’ kutladı

Mart ayında Kırım’ın Rusya tarafından ilhak edilişinin ardından Rusya Devlet Başkanı Putin bölgeyi ilk kez ziyaret etti. Rusların Zafer Günü’nde gerçekleşen ziyaret, Kiev tarafından kınandı. NATO durumu ‘uygunsuz’ olarak niteledi. Ukrayna’nın doğusundaki Rus yanlısı milislere yönelik operasyon ise devam etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkenin en önemli milli bayramlarından biri olan Zafer Günü’nün 69. yıldönümü vesilesiyle mart ayında ilhak ettikleri Kırım’ı ziyaret etti. Ziyaret, Batılı devletler tarafından meşru sayılmayan ve Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasını sağlayan referandumun ardından Putin’in Karadeniz’deki tartışmalı yarımadaya ilk gidişi oldu. Rus lider, bölgedeki Sivastopol şehrinde kısa bir konuşma gerçekleştirdi. Putin, “2014 yılı, burada bulunan halkın Rusya’yla birlikte yaşamayı kesin bir şekilde kabul ettiği, tarihi gerçeklere ve atalarımızın hatıralarına sadakatini onayladığı bir yıl olarak ülke tarihine geçecek.” dedi. Konuşmasını Kırım’da konuşlanan Rus donanmasının geçiş töreni ve Rus jetlerinin gösteri uçuşu izledi.

   

Putin, Kırım’ın Moskova’ya bağlanmasını bölgeye yaptığı ziyaretle selamlarken Ukrayna’dan ziyarete tepki geldi. Kiev yönetimi Putin’in gezisini ‘Ukrayna’nın egemenliğinin tamamen ihlal edilmesi’ olarak niteledi ve “Rusya’nın planlı bir şekilde iki ülke arasındaki krizin yükselmesinin peşinde olduğunu bir kez daha teyit ediyor.” ifadelerini kullandı.

   

Tepkiler Ukrayna’yla da sınırlı kalmadı. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Putin’in Kırım’a gitmesine “uygunsuz” dedi. Rasmussen, “Biz hâlâ Kırım’ı Ukrayna’nın parçası olarak görüyoruz. Bildiğime göre Kiev yönetimi Putin’i Kırım’a davet etmedi. Bu bakış açısına göre Kırım ziyareti uygunsuzdur.” şeklinde konuştu. Avrupa Birliği (AB) diplomatik kaynakları ise Kırım’ın ilhakından bu yana uygulanan vize yaptırımlarına 15’e yakın ismin daha eklenmesinde anlaşıldığını bildirdi. Ancak nihai kararın pazartesi günü, hafta sonu yaşanacak gelişmelerin AB ülkeleri dışişleri bakanları tarafından değerlendirilmesinin ardından verileceğini belirtti.

   

Ukrayna’nın doğu ve güneyinde 10’dan fazla şehirde devlet binalarını işgal eden Rusya yanlısı milisler yarın özerklik için referandum yapmayı planlıyor. Geçtiğimiz çarşamba günü Putin, ayrılıkçı milisleri referandum planını ertelemeye çağırmıştı. Rusya yanlısı gruplar Putin’e saygı duyduklarını ancak referandum kararından geri dönmeyeceklerini duyurmuştu. Putin aynı gün Ukrayna sınırına yığdığı binlerce askeri geri çektiğini de söylemişti fakat ABD ve NATO’dan yapılan açıklamalar fiili çekilmenin başlamadığı yönündeydi.

   

Kırım’da gerçekleşen Zafer Günü merasimi Ukrayna krizini farklı bir boyuta taşırken Ukrayna ordusu da ayrılıkçı güçlerle operasyon düzenlemeye devam ediyor. Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov dün doğu şehirlerinden Mariupol’da  bir polis karakolunu ele geçirmeye çalışan 20 kadar “terörist”in öldürüldüğünü ve olaylarda bir polis memurunun da hayatını kaybettiğini açıkladı. Rusya yanlısı milislere göre ise Mariupol’daki çatışmada 3 kişi öldü.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.