Peres: Rusya-ABD ilişkileri, dünya istikrarı açısından hayati öneme sahip

Peres: Rusya-ABD ilişkileri, dünya istikrarı açısından hayati öneme sahip

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Rusya-ABD ilişkilerinin dünya istikrarı açısından hayati öneme sahip olduğunu söyledi.

Moskova temasları çerçevesinde düzenlenen resepsiyonda konuşan Peres, “ABD ve Sovyetler Birliği arasında işbirliği olmadan Nazizm’i yenmek mümkün değildi. Onlar tüm dünyayı Hitler’den kurtardı. Şimdi bu ülkeler yeni Hitler’den dünyayı korumak için güçlerini birleştirmeli…” önerisinde bulunmalı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Barack Obama’yı kişisel olarak iyi tanıdığını ifade eden Peres, “Büyük Rusya, büyük bir kalp demek” iltifatında bulundu.

İsrail’in 1,2 milyonluk nüfusunun eski Sovyetler Birliği ülkelerinden gelen göçmenlerden oluştuğu bilgisini veren Peres, “İsrail devletinin kurucularının büyük çoğunluğu buradan geldi.” dedi.

Rusya’da yüzlerce yıl yaşamış Yahudi halkından selam getirdiğini ifade eden Peres, “İkinci Dünya Savaşı’nda Sovyetler Birliği, Yahudi ırkını imha olmaktan kurtardı. Kendimi burada evimde hissediyorum.” şeklinde konuştu. Peres, Rusya-İsrail ilişkilerinde çok güneşli zamanların olduğunu, bazen de gölgelerin olduğunu belirtti.

PUTİN: RUSYA’DA ANTİSEMİTİZM HALEN VAR

Peres’le bir araya gelmesi beklenen Putin, öncesinde Rusya’da yaşayan Yahudi topluluğun liderlerini kabul etti. Yahudi Hahambaşı Berel Lazar ve Rusya Federasyonu Yahudi Topluluğu Başkanı Aleksandr Boroda ile Novo Ogoryova devlet başkanlığı rezidansında görüşen Putin, Rusya’da devlet düzeyinde olmasa da, Yahudi düşmanlığının kısmen olabileceğini söyledi.

Lazar da konuşmasında uzun yıllardan sonra ilk kez Rusya’da Yahudi düşmanlığının çok önemli ölçüde azaldığını, bunda Putin’in kişisel katkılarının çok büyük olduğuna dikkat çekti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.