Pakistan’daki İHA saldırılarında 14 Taliban militanı etkisiz hale getirildi

Pakistan’daki İHA saldırılarında 14 Taliban militanı etkisiz hale getirildi

ABD insansız hava aracının (İHA) Afganistan sınırındaki güney ve kuzey Veziristan bölgelerinde birçok hedefe düzenlediği saldırılarda 14 Taliban militanının öldüğü bildirildi.
    
Pakistan istihbarat yetkilileri ve bölgedeki kaynaklara göre, ABD İHA’larının hedefinde Taliban örgütünün önde gelen komutanlarından Molla Nazır’ın bulunduğu, Güney Veziristan’daki son İHA saldırısında Taliban komutanı Nazır’ın da öldürüldüğü ileri sürüldü.
    
Yetkililer, ABD İHA’larının son 24 saat içinde birçok bölgeye saldırı gerçekleştirdiğini, bu saldırılarda Taliban militanlarına büyük darbe indirildiğini açıkladı.
    
En az 14 militanın öldürüldüğü belirtilen son İHA saldırılarında onlarca militanın da yaralandığı kaydedildi.
        
MOLLA NAZIR BELİRSİZLİĞİ
        
İsmini açıklanmasını istemeyen bir güvenlik yetkilisi, Taliban komutanının ABD saldırısında öldüğü haberinin yerel kaynaklar tarafından doğrulandığını söyledi.
    
Yerel yetkililer de Güney Veziristan’ın Vana köyünde düzenlenen saldırıda Molla Nazır’ın yanı sıra en az 5 militanın daha öldürüldüğünü bildirdi.
    
Pakistan medyası, istihbarat yetkililerine dayanarak Ekim ayında Taliban komutanı Nazır’ın öldürüldüğü yönünde haberler yayımlamıştı.
    
İstihbarat kaynakları, Molla Nazı’ın, insansız Amerikan uçağının Tora Gola köyünde hareket halindeki araca düzenlediği füze saldırısında öldürüldüğünü duyurmuştu.
    
Daha sonra Nazır’ın Kasım ayında bir intihar saldırısı sonucu öldürüldüğü açıklanmış fakat Nazır’ın bu saldırıdan da yaralı olarak kurtulduğu ortaya çıkmıştı.
    
Taliban örgütü henüz Nazır’ın öldürüldüğüne ilişkin açıklama yapmadı. Afganistan sınırındaki aşiretler kontrolündeki bölgeye bağımsız gözlemci ve gazetecilerinin girmesinin tehlikeli ve yasak olması nedeniyle bölgeden gelen bilgiler aşiret kaynaklarına ya da istihbarat yetkililerine dayandırılıyor, bölgeden gelen haberler çelişkili bilgiler içerebiliyor.
        
PAKİSTAN İSTİHBARATININ GÖRÜŞTÜĞÜ İSİMDİ
        
Örgütün etkili komutanları arasında bulunan Nazır, ABD tarafından, Afganistan’daki Taliban hareketine destek olmak ve yabancı güçlerle hükümet yanlısı askerlere karşı savaşmak üzere militan yetiştirmekle suçlanıyordu.
    
Uzmanlar, Nazır’ın hükümetle anlaşmaya vardığını, çekişme içinde olduğu Pakistan Taliban örgütüne karşı cephe aldığını ve son zamanlarda Pakistan askerlerine karşı saldırılar düzenlemek yerine, Afganistan’daki ABD güçlerini hedef almaya başladığını ifade ediyor.
    
Bu nedenle Nazır’ın öldürülmesinin, Washington ile İslamabad arasında yeni bir gerilime neden olacağı öngörülüyor.
    
Pakistan istihbarat yetkilileri, Taliban örgütü ile uzlaşmak için Molla Nazır gibi müzakereye açık komutanların örgüt içinde bulunmasını avantaj olarak değerlendirdiğine işaret ediliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.