Orta Afrika’da darbe sonrası yağma korkusu

Orta Afrika’da darbe sonrası yağma korkusu

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde başkent Bangui’nin kontrolünü hafta sonu ele geçirerek darbe  yapan isyancı Seleka grubunun lideri Michel Djotodia, şehirde düzenin yeniden tesis edilmesi için ülkede konuşlu barış gücünden yardım istedi.


Darbenin ardından yağmalama olaylarının başladığı başkentte hâlâ silah sesleri duyuluyor. 600 bin nüfuslu şehirde,  yağmacılar ve silahlı kişiler sebebiyle kaos yaşandığı kaydediliyor.


Yağmaların arkasında da çoğunluğu çocuk askerlerden oluşan Seleka unsurlarının bulunduğu aktarılıyor. Dört gündür de elektrik verilemeyen Bangui’de muhtemel bir insani krizden endişe ediliyor. Düzenin yeniden sağlanması için de yaklaşık bin askerden oluşan Orta Afrika Çokuluslu Gücü (FOMAC) şehirde devriye geziyor. FOMAC komutanlarının, Seleka liderlerini, milislerini şehirden geri çekmeleri için ikna etmeye çalıştığı kaydediliyor. Kendisini ülkenin fiilî devlet başkanı ilan eden Djotodia ise anayasayı lağvettiğini açıkladı. Devrik devlet başkanı Bozize’nin görev süresi olan önümüzdeki üç yıl boyunca da ülkeyi yöneteceklerini söyledi.

Sıkıntılı bir süreçten geçen ülkede bulunan Türk okullarında görevli öğretmenlerin imdadına öğrencilerin velileri yetişti. Su ve elektriklerin kesik olduğu şehirde, veliler bu okullarda görev yapan Türk öğretmenleri unutmayarak su ve gıda ulaştırıyor.


Şehirdeki Türk okulları, Türkiye’nin Kinşasa Büyükelçisi Bekir Uysal’ın girişimleri sonucu FOMAC tarafından koruma altına alınmıştı. Türk elçiliğinin olmadığı ülkede 2004’ten bu yana hepsi başkentte olmak üzere 4 Türk okulu faaliyet gösteriyor. Ülkede toplam 38 Türk vatandaşı bulunuyor.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.