Ordu, Mursi karşıtı ‘isyan’ hareketine yardım etmiş

Ordu, Mursi karşıtı ‘isyan’ hareketine yardım etmiş

Abdülfettah el-Sisi idaresindeki Mısır ordusunun Temerrüd-İsyan hareketi ile işbirliği içinde olduğu iddia ediliyor. AP haber ajansının konu ile ilgili yaptığı haberde, Mısır ordusu ile Temerrüd cephesi arasındaki iletişimin başta bazı işadamları olmak üzere üçüncü kişiler yoluyla kurulduğu belirtiliyor.

Mısır’ın ilk demokratik lideri Muhammed Mursi’nin askeri darbe ile devrilmesinin yolunu açan Temerrüd-İsyan hareketinin, ordu ile işbirliği içinde hareket ettiği öne sürülüyor. Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı ordu, askeri istihbarat ve İçişleri Bakanlığı yetkililerine dayandırarak yaptığı haberde yapılan gizli işbirliğinin detaylarını ortaya koyuyor.

Darbeden önce 2,5 saatlik bir konuşma yapan Mursi’yi dinleyen ve alkışlayanlar arasında ön sırada oturan Savunma Bakanı Abdulfettah el-Sisi’nin de bulunduğunu yazan ajans, “Serinkanlı bir şekilde, ordu komutanına yapacağı darbenin planlarını yapıyordu.” diyor. Konuşmadan bir hafta sonra da Sisi, Mursi’ye karşı darbe yapıldığını tüm dünyaya ilan etti. Ajansa açıklamalarda bulunan yetkililer, ordunun hiçbir zaman Mursi’ye güvenmediğini, onun ülkeyi kaosa sürüklediğini düşündüklerini belirtiyor.    

Ordunun, Mursi ile arasındaki düşünce farklılıklarından dolayı aylar öncesinden ülke yönetimini ele almayı planladığına değinen AP, Temerrüd hareketinin ortaya çıkmasının Sisi’ye altın bir fırsat sunduğunun altını çiziyor. Ordu ve Temerrüd arasındaki diyalog köprüleri ise başta bazı işadamları olmak üzere üçüncü kişiler yoluyla kuruluyor. Özellikle Sina’daki gelişmelerin Mursi ile orduyu karşı karşıya getirdiğini belirten ajans, Mursi’nin bölgede görüşmeleri, ordunun ise operasyonları tercih ettiğini öne sürüyor. Müslüman Kardeşler’e mensup önde gelen bazı isimlerin harekete sempati beslediğini öne sürdükleri Sisi’nin Savunma Bakanlığı görevine getirilmesi bazı çevrelerde şaşkınlık meydana getirmişti.

Mursi, Genelkurmay Başkanı’nı değiştirmek istemiş

Ordunun darbe niyetini hızlandıran başka bir süreç ise Sisi ile Mursi arasında başgösteren güvensizlik. İlk ciddi güvensizlik nisan ve mayıs aylarında Mursi’yi koruyan Cumhuriyet Muhafızları’nın Sisi’nin adamlarına Mursi’nin Sisi’yi görevden alarak yerine başka bir ismi getirmeyi düşündüğü yönündeki iddialarla başlıyor. Ancak bu iddia bizzat Mursi tarafından sert bir dille yalanlanıyor. Ajansa bilgi veren kaynaklara göre darbe için düğmeye basıldığı saatlerde ise Mursi’nin iki yardımcısı, Süveyş Kanalı bölgesinin güvenliğinden sorumlu 2. Ordu Komutanı General Ahmet Vasfi’yi arayarak, onu Sisi’nin yerine getirmek istediklerini belirtiyor. Ancak Vasfi derhal Sisi’yi arayarak planı deşifre ediyor.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.