Obama’nın Kudüs ziyaretine Gazze ve Hamas yönetimlerinden farklı yorumlar

Obama’nın Kudüs ziyaretine Gazze ve Hamas yönetimlerinden farklı yorumlar

Gazze’deki Filistin Hükümeti Başbakanı İsmail Heniye, ”ABD Başkanı Barack Obama, İsrail ve Batı Şeria ziyareti sırasında Filistin milli mutabakatını sekteye uğratmak ve yeniden İsrail-Filistin yönetimi arasında anlamsız müzakerelerin başlaması için çalışacak” dedi.

Gazze’de Amr Camisi’nde Cuma hutbesi okuyan Heniye, ”Obama’nın ziyareti, Filistin halkı için önemli bir gelişme olmayacak ve İsrail ile çatışmaları yoluna sokmayacak. Suriye, İran ve Arap Baharı gibi bölgesel gündem üzerinde yoğunlaşılacak” diye konuştu.

Direniş esasına dayalı Filistin-Arap-İslam stratejisini geliştirmeye ve Filistin esaslarını korumaya davet eden Heniye, ”İslam ümmeti, Filistin ve Kudüs’ten vazgeçmeyecektir. Osmanlı Padişahı Abdulhamid, ‘Filistin’in Osmanlı’dan kopmasını görmektense, vücudumdan bir parçanın koparılmasını tercih ederim’ demiştir” ifadelerini kullandı.
        
”Obama’nın ziyareti Arap-İslam alemine savaş ilanı sayılır”
        
Hamas liderlerinden Muşir el-Mısri, Gazze’de düzenlenen ”Mescid-i Aksa, Kudüs ve esirler için zafer” gösterisinde, ”Obama’nın, İsrail yönetimi altında Mescid-i Aksa’yı ziyaret etmesi, Arap-İslam alemine savaş ilanı sayılır ve Müslümanların duygularını tahrik etmek anlamına gelir” görüşünü dile getirdi.

Mısri, Obama’dan İsrail yönetiminin gözetimi altında Mescid-i Aksa’yı ziyaret etmekten vazgeçmesini isteyerek, Batı Şeria ve Kudüs’teki Filistinlileri üçüncü intifadanın fitilini ateşlemeye davet etti.

Gazze’de el-Amr Camisi önünde cuma namazının ardından Hamas’ın davetiyle Mescid-i Aksa, Kudüs ve esirler için zafer gösterisi düzenlendi.

ABD Başkanı Obama’nın 20-22 Mart tarihlerinde Yahudilerin Hamursuz Bayramı öncesinde İsrail’i ziyaret etmesi ve Batı Şeria’ya da geçmesi bekleniyor. Beyaz Saray, ziyaret için henüz kesin tarihi açıklamadı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.