Obama’dan Netanyahu’ya İran telefonu

Obama’dan Netanyahu’ya İran telefonu

İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi”nin (BMGK) daimi üyeleri ve Almanya arasında Cenevre’de yürütülen müzakerelerde, tarafların bir anlaşmaya yakın olduğu haberleri İsrail’in tepkisine neden oldu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran ile varılacak bir anlaşmayı, ‘‘Bu çok ama çok kötü bir uzlaşı olur’’ şeklinde tepki verdi. Bunun üzerine Başkan Barack Obama, Netanyahu’yu arayarak İran ile sürdürülen nükleer pazarlık hakkında bilgi verdi.

Ortadoğu temaslarını yarıda kesip Cenevre’ye giden ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, henüz bir anlaşmaya varılamadığını söyledi. Obama’nın da İran’la nükleer müzakere konusunda ikna için İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir telefon görüşmesi yaptığı belirtildi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Obama’nın Netanyahu ile görüşmesinde, uluslararası toplumun İran’ın nükleer programına yönelik devam eden barışçıl çözüm arayışı çabalarını ele aldığı vurgulandı.

Cenevre’de yürütülen müzakereler hakkında bilgi aktardığı belirtilen Obama’nın, Netanyahu’ya, BMGK’nın 5 daimi üyesi ve Almanya’dan oluşan grubun Tahran yönetimiyle sürdürdüğü görüşmelerin amacı da olan İran’ın nükleer silah elde etmesini önlemeye yönelik taahhüdünü vurguladığı ifade edildi. Açıklamada, iki liderin bu konuda iletişim içerisinde kalmayı kararlaştırdığı belirtildi.

LAVROV DA KATILACAK

İran’la bugün devam edecek görüşmelere Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da katılacak. Müzakerelerde, bir yıla yayılacak üç aşamalı bir plan üzerinde çalışılıyor. Plan uyarınca, İran’ın nükleer tesislerini uluslararası denetime açması, yaptırımların kalkması ve Tahran’ın nükleer programının barışçıl olduğunun uluslararası toplum tarafından kabul edilmesi öngörülüyor.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.