Obama’dan bu sefer Küba açılımı

Obama’dan bu sefer Küba açılımı

İran ile nükleer müzakereler için masaya oturan ABD’de, Başkan Barack Obama yeni bir dış politika açılımı yaptı.

Panama’da yapılan Amerikalılar Zirvesi’ne katılan Obama burada Kübalı mevkidaşı Raul Castro ile görüştü. İki ülkenin liderleri 50 yılı aşkın süredir görüşmüyordu ve ülkeler arasında da ilişkiler donmuş vaziyetteydi.

İki lider Cuma akşamı kameraların önünde sıcak bir şekilde birbirlerinin elini sıkmış ve konuşmuştu. Daha sonra toplantı için masaya oturmuşlar ancak iki lider burada yanyana gelmemişti.

Bugün ise iki lider bir araya gelerek ülkeleri arasında yeni ilişkilerin nasıl olabileceğini tartıştı.

Küba ile ABD arasındaki ilişkiler son dönemde gelişme gösteriyordu. Küba’dan ABD’yi telefonla direk aramak artık mümkün. Ayrıca haftada bir gün New York’tan Havana’ya gidip dönen direk bir uçuş da var.

headlineBaşkan’ın Obama Doktrini olarak adlandırdığı yeni dış politikasında ABD’nin gücünü azaltmadan ilişkileri uzun süredir dondurduğu ülkelerle yeniden diplomasi tahsis etmesi var.

New York Times’a geçen hafta açıklama yapan Obama, “Küba küçük ve zararsız bir ülke. Onunla ilişkilerimizi geliştirmekte bir sakınca yok. Şayet Küba istemediğimiz bir adım atarsa zaten caydırıcı gücümüz mevcut durumda” demişti.

Obama ABD’nin kendini koruyacak gücünün her zaman olacağını, ancak diplomatik ilişkileri dondurduğu ülkelerle artık görüşmeye başlamanın zamanının geldiğini savunuyor.

Cumhuriyetçi Parti başkan aday adayı Ted Cruz ise Obama’nın Küba ile ilgili politikasına karşı çıkıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.