Obama Putin ile telefonda görüştü

Obama Putin ile telefonda görüştü

Rusya ve ABD, terörle mücadele için işbirliğine devam edecek. Konuyla ilgili mutabakat Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Başkan Barack Obama arasında yapılan telefon görüşmesinde sağlandı.


Kremlin’den yapılan açıklamada, Rusya’nın isteği üzerine Putin ve Obama arasında telefon görüşmesinin yapıldığı kaydedildi. Açıklamada, “Rusya Devlet Başkanı maratonda yaşanan terör saldırısıyla ilgili Obama’ya bir daha başsağlığı taziyesinde bulundu. Her iki taraf, uluslar arası terörle mücadele için Rusya ve Amerika istihbarat güçlerinin işbirliğini artırılmasından yana olduğunu ifade etti.” denildi.


Putin, 16 Nisan’da Boston’da yaşanan terör saldırıları nedeniyle ABD Başkanı Obama’ya başsağlığı mesajı göndererek, terörle mücadele bağlamında Amerika’ya yardım önerisinde bulunmuştu.


Söz konusu maratonu kana bulayan eylemcilerin Çeçenistan kökenli iki kardeş Tamerlan ve Dzhokhar Tsarnaev olduğu iddia edilirken, Rusya’dan dün konuyla ilgili resmi açıklamalar yapıldı. Putin’in Dış Politika Danışmanı Yuri Uşakov, konuyla ilgili Putin’in bilgilendirildiğini belirtti.


Rusya Devlet Başkanı’nın Basın Sözcüsü Dmitri Peskov, Çeçen kökenli iddialarla ilgili ABD mercilerinden resmi net bilgi beklediklerini belirtti. Peskov, “Çeçen’di, Çeçen değildi, Rusya’dandı, Kırgızistan veya Türkiye’dendi konularını soyutlayarak mevcut gerçekten uzaklaşamayız. Size bir şeyi hatırlatmak istiyorum, 2000’li yıllarda Kuzey Kafkasya bölgemizde savaş olduğu zaman Sayın Putin defalarca, ‘teröristin milleti olmaz’ ifadesini kullanmıştı.” dedi.


Çeçenistan lideri Ramzan Kadirov’un basın sözcüsü Alvi Karimov yaptığı değerlendirmede, “İlgili kurumlardan edindiğimiz ilk bilgilere göre, Tsarnaev ailesi uzun yıllar önce Çeçenistan’ı terk ederek Rusya’nın başka bir bölgesine yerleşti. Daha sonra aile uzun süre Kazakistan’da yaşadı ve oradan ABD’ye göçtü. ABD’de aileye oturum izni verilmişti. Böylece bahsedilen kişiler yetişkin yaşlarında Çeçenistan’da yaşamadı. Eğer onlar kötü çocuk olduysa, bu onları terbiye edenlerin eksikliği.” şeklinde konuşmuştu.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.