Obama, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile görüştü

Obama, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile görüştü

ABD Başkanı Barack Obama, 69. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na katılmak üzere New York’ta bulunan Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi ile ilk kez bir araya geldi.

Başkan Barack Obama görüşme öncesi kısa bir açıklamada bulundu. Uzun zamandan bu yana ABD’nin Ortadoğu politikasında Mısır ilişkilerinin önemli bir köşe taşı olduğunu belirten Obama, “Görüşlerimizi aktarmayı sabırsızlıkla bekliyorum.” dedi. Sisi ile ilk kez yüz yüze görüşme imkanı bulduğunu ifade eden Obama, Gazze’deki İsrail-Filistin meselesi, Libya, IŞİD, Irak ve Suriye gibi konuların tümünü konuşacaklarını söyledi. Obama son olarak yapıcı ve verimli bir görüşme için sabırsızlıkla beklediğini söyledi.

Görüşmeye ilişkin detayları Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Ben Rhodes yaptığı basın açıklamasında gazeteciler ile paylaştı. İki liderin verimli bir görüşme yaptığını belirten Rhodes, ikili ilişkilerde iş birliğinin ilerletilmesine yönelik imkanların ele alındığını söyledi.

Rhodes, Obama’nın Mısır’ın ekonomik reform çalışmalarını destekleyeceğini taahhüt ettiğini dile getirdi. İki tarafın da kaygı duyduğu meselelerde dışişleri bakanlığı seviyesinde stratejik diyaloglar gerçekleştirilmesi konusunda hem fikir olduğunu belirten Rhodes, IŞİD’in zayıflatılması ve tamamen yok edilmesi konusunda uluslararası koalisyona destek verilmesinin öneminin de ele alındığını ifade etti.

Obama görüşmede ayrıca Mısır’ın aradığı istikrar ve dayanışmanın sağlanmasında konuşma ve toplanma özgürlüğü gibi birey haklarının korunmasının kritik öneme sahip olduğunu ifade etti. İnsan hakları konusunda kaygılarını dile getiren Obama, tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.