OBAMA: “Dünya Suriye’deki barbarlığa sessiz kalamaz”

OBAMA: “Dünya Suriye’deki barbarlığa sessiz kalamaz”

 

ABD Başkanı Barack Obama, Suriye’de kimyasal silahların kullanıldığı “barbarlık” karşısında uluslararası toplumun “sessiz kalamayacağını” söyledi.   

Stockholm ziyareti çerçevesinde bugün Başbakan Fredrik Reinfeldt ile görüşmesinin ardından kameraların karşısına geçen Obama, Suriye’ye ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Obama, 21 Ağustos’ta en az 1,400 kişinin hayatını kaybettiği kimyasal saldırıya karşılık verilmemesinin, yeni saldırıların gerçekleşmesine neden olabileceğini ifade etti. ABD Başkanı, “Suriye’ye operasyon düzenlenmezse, kimyasal silahlı saldırıların artacağından endişeleniyoruz” ifadesini kullandı.

“Uluslararası toplumu, etkili bir karşılık vermek için bir araya getirmek istediklerini” dile getiren Obama, Suriye’de kimyasal silah kullanımıyla ilgili daha önce bahsettiği “kırmızı çizginin” kendisinin değil, dünyanın belirlediği bir ifade olduğunu kaydetti.

Obama, “Ben bir kırmızı çizgi belirlemedim. Bu kırmızı çizgiyi dünya belirledi. Dünya nüfusunun yüzde 98’ini temsil eden hükümetler, savaş halinde olsalar bile, (kimyasal silah) kullanımını yasaklayan anlaşmayı kabul ettiler” dedi.

İsveç Başbakanı Reinfeldt’in BM onayı olmaksızın askeri müdahaleye karşı çıkmasıyla ilgili olarak, “Ben de BM sürecine saygı gösteriyorum” diyen Obama, “Ancak uluslararası toplumun sessiz kalamayacağı konusunda mutabıkız” diye konuştu.

Kimyasal gaz kullanımına ilişkin araştırma yürüten BM müfettişlerinin “kahramanca bir çalışma” yürüttüklerini kaydeden Obama, “Kimyasal silah kullanıldığına ve bunun kaynağının da Suriye Cumhurbaşkaın Beşar Esad olduğuna güçlü bir şekilde inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Suriye meselesine ilişkin olarak kendisinin değil, uluslararası toplumun kredibilitesinin “topun ağzında” olduğunu ifade eden Obama, ABD Kongresi’nin askeri müdahale kararıyla ilgili olarak da, oylamadan “evet” sonucunun çıkacağına inandığını dile getirdi. Obama, “400 masum çocuğun gazla zehirlendiğini gördüğümde, bu konuda harekete geçilmesi gerektiğini düşündüm” şeklinde konuştu.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.