Obama, Bush gibi Putin’in ruh halini okuyamadı

Obama, Bush gibi Putin’in ruh halini okuyamadı

Başkan Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Suriye’yi konuştu. İki liderin Suriye konusunu görüşmesinden daha çok Amerikan basınında Obama ile Putin’in beden dilleri konuşuldu. İki lider arasında süren iki saatlik görüşmede neredeyse hiç göz göze gelmedikleri dikkatlerden kaçmadı.

Rus lideri Putin’in 3. dönem başkanlığı devir almasından sonra Obama ile ilk defa görüşmelerinin yankıları Amerikan basının da oldukça farklı bir noktadan ele alınıyor.
Başkan Obama’nın Putin’in nasıl bir ruh hali içinde olduğunu anlamasının zor olduğunu belirten Washington Post gazetesi, iki liderin basının karşısında birbirlerine neredeyse hiç bakmadıklarına dikkat çekti. Amerika’nın en güvenilir gazetelerinden olan Washington Post, iki liderin 2009 yılından bu zamana kadar ilk defa bir araya geldiklerine dikkat çekerek, iki saatlik görüşmede şahsi bir yakınlık kurulacak ortamın da olmadığına dikkat çekti.  

MSNBC televizyon kanalı ise görüşmeyi ‘‘soğuk bir ortamda’’ geçti diye yorumladı. Siyasi gözlemciler görüşmeyi soğuk geçti diye yorumlarken, Amerika’nın Rusya büyükelçisi ise bunun Putin genel kişiliği olduğunu ileri sürdü. Amerika’nın Moskova Büyükelçisi Michael McFaul, Putin ile Obama’nın beden dilini ‘‘oldukça işten anlayan’’ şeklinde yorumladı. Büyükelçi olmadan önce Stanford Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan McFaul, görüşmeyi ‘‘samimi’’ olarak yorumlarken, ‘‘Normal hali (Putin için) ve her zaman olduğu gibiydi’’ diye tarif etti.

AP haber ajansı geçtiği haberde iki liderin görüşmesinin soğuk ortamda geçtiğini yazdı. AP, 2001 yılının Haziran ayında Slovenya da George W. Bush’un Putin ile ilk defa buluşmasını ABD eski Başkanı, ‘‘Ruh halini anlamak mümkündü’’ diye izah etmişti.

SURİYE KONUSUNDA HERKES BİLDİĞİNİ OKUMAYA DEVAM EDİYOR

İki lider de Suriye halkının geleceğini belirleme hakkı olduğuna inandıklarını ifade etti. Şam yönetimini desteklemeye devam eden Rusya ile Çin, bu konuda Birleşmiş Milletler’in (BM) çatısı altındaki kuruluşlardan tek yaptırım gücü olan Güvenlik Konseyi’ni tıkamış durumda. Zira her iki ülkede Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi içinde yer alıyor ve kararları veto edebilme yetkileri var.

Meksika’nın Los Cabos kentinde gerçekleştirilen G20 Zirvesi sırasında gerçekleşen Obama, Putin toplantısı, Rusya’nın Suriye’ye iki savaş gemisi göndermeye hazırlandığı haberleri olduğu döneme denk gelmesi de iki liderin görüşmesini daha da ilgi çekici kıldı.

İki saat süren toplantının ardından basına konuşan Obama ve Putin Suriye krizine çözüm arayışında “BM, Kofi Annan ve ilgili diğer tüm tarafları da içeren tüm diğer uluslararası aktörler” ile birlikte hareket etme sözü verdi.

Putin iki ülkenin Suriye konusunda “pek çok ortak nokta” bulduğunu söyledi.
İki lider ortak açıklamalarında “Suriye’de akan kanın durdurulabilmesi için tüm şiddet eylemlerine son verilmesi’’ yolunda çağrıda bulundu.

HACKERLER G20’nin SİTESİNİ ÇÖKERTTİ

Kimliği bilinmeyen bilgisayar korsanları (hacker) G20 zirevesine oldukça etkili bir yol ile müdahalede bulundular. G20’nin internet sitesini pazartesi günü öğleden sonra çökerten korsanlar kendilerini ‘‘Anonymous Hispano’’ olarak adlandırdıkları görüldü. G20’nin internet sitesindeki ana sayfasını çökerten korsanlar, buraya bu klüb içinde yer alan devletlerin dünyadaki fakirliklerden sorumlu olduklarını yazdı.
Aynı korsan grubu daha önce de Brezilya, Rusya ile başka bazı devletlerin resmi sitelerini göçerterek dünya çapında isim yapmışlardı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.