NYT: ‘Köşeye sıkışan Beşşar Esed kimyasal silahları hazırlatmış’

NYT: ‘Köşeye sıkışan Beşşar Esed kimyasal silahları hazırlatmış’

New York Times, kasım ayında müttefiki Rusya dahil Esed’e yapılan ‘kimyasal uyarıların’ arkasında, önemli miktarda kimyasal silahın uçaklara yüklenmek üzere hazır edildiği yönündeki istihbarat olduğunu yazdı. Gazete, dünya kamuoyundaki sert uyarıların ardından Esed’in bunları kullanmaktan vazgeçtiğini kaydetti.

Başta ABD olmak üzere tüm dünyanın kasım ayı sonunda Suriye lideri Beşşar Esed’e kimyasal silah kullanmaması yönündeki sert uyarılarının arkasındaki sebep ortaya çıktı. Amerikan New York Times (NYT) gazetesi, dünyanın teyakkuza geçmesinin ardında Suriye ordusunun iki askeri tesiste kimyasal silah hazırlığına başladığı yönündeki istihbarat olduğunu iddia etti.

Gazeteye göre İsrail uyduları, kasım ayının son günlerinde ordunun iki depoda muhtemelen sarin sinir gazı olduğu sanılan kimyasalları karıştırdığını ve istenildiğinde savaş uçaklarına yüklenmek üzere 227 kg’lık bombaların hazırlandığını tespit etti. İsrail durumu hemen ABD Başkanı Barack Obama’ya bildirdi. Kimyasal mühimmat hava üsleri yakınlarında araçlara yüklenirken, Obama’ya “Esed kullanma talimatı verirse iki saat içinde mühimmat uçaklara yüklenebilir.” bilgisi verildi. Bunun ardından alarma geçen Obama, dünya kamuoyu önünde kimyasal silahların kırmızı çizgileri olduğunu bir kez daha Suriye rejimine hatırlattı. Esed’e “Kullanırsan sonucuna katlanırsın.” diyerek üstü kapalı olarak askerî müdahale tehdidinde bulundu. ABD ile birlikte konunun aciliyeti hakkında bilgilendirilen Türkiye, Irak ve Ürdün’den de sert açıklamalar geldiğini hatırlatan NY Times, Şam’ın müttefiki Rusya’nın da Esed ve komutanlarına özel mesajlar yoluyla ‘keskin ifadelerle’ uyarı gönderdiğini yazdı. Gazete bu uyarılar üzerine Suriye’nin kimyasal hazırlıkları durdurduğunu kaydetti. O dönemde Suriye’de kimyasal silahlarını bulundurduğu cephaneliklerde hareketlilik saptandığı uluslararası medyaya yansımış, Amerikan yönetiminden NATO’ya, Türkiye’den Arap Birliği’ne birçok ülke ve uluslararası kuruluş, Şam’a art arda sert uyarılar yapmıştı. NY Times’ın haberinde, son dönemde birçok stratejik bölge ve üssün muhaliflerin eline geçmesine engel olamayan Esed’in, etrafındaki çemberin giderek daralmasıyla konvansiyonel silahlar yerine kimyasal silaha başvurma tehlikesinin sürdüğü kaydedildi. Gazeteye konuşan üst düzey bir yetkiliye göre Esed’in uyarılardan ne anladığı ve bunun değişip değişmeyeceği ilerleyen aylarda köşeye daha da sıkıştığında görülecek. Öte yandan, Esed rejiminin sivillere karşı Scud füzesi kullandığı belirtilirken artık kısa menzilli daha hassas füzelerin kullanılmaya başlandığı belirtildi. NYT’ye göre bu füzeler İran’dan geliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.