Nuland: ABD ile Türkiye ana meselelerde fikirbirliğine sahip

Nuland: ABD ile Türkiye ana meselelerde fikirbirliğine sahip

Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland, Türkiye ve ABD’nin yöntemler konusunda tam bir uyum yakalayamasa da ana meselelerde fikirbirliğine sahip olduğunu söyledi.

 

Avrupa işlerinden sorumlu Bakan Yardımcısı Nuland, Atlantik Konseyi’nde düzenlenen “Transatlantik’te Yenilenmeye Doğru: Ortak Geleceğimizi Temin Etmek” başlıklı panelde konuştu. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun ziyaretinin hatırlatılması üzerine iki ülke ilişkilerini değerlendiren Nuland, Türkiye ve ABD müttefikliğinin kesinlikle çok önemli olduğunu ifade etti.

 

Türkiye’yi çalkantılı bölgenin lokomotifine benzeten Nuland, ABD’nin bölgedeki meselelerde en büyük müttefiki olduğunu söyledi. Nuland, başvurulan yol ve yöntemler konusunda bazen tam bir uyum sağlanamasa da ana meselelerde iki ülkenin fikir birliğine sahip olduğunu ifade etti. Demokratikleşme yönündeki çalışmalara da değinen Nuland, daha çok basın özgürlüğü ve hesap verebilir bir hükümet isteyen kişilerin yanında olduklarını dile getirdi.

 

İki ülkenin ilişkilerde birbirine açık sözlü olduğuna dikkat çekten Nuland, “Bizim müttefikliğimizin güzel tarafı aynı fikirde olmadığımız konularda dürüst olabiliyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

KIBRIS MÜZAKERELERİNE ÖVGÜ

 

Nuland, konuşmasında Kıbrıs Rum Kesimi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında sürdürülen müzakerelere de değindi.

 

ABD olarak, iki bölgeli ve iki halkı federasyon konusunda samimi görüşmeler yürüttüklerini ifade ettiği Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve  Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’u takdir ettiklerini dile getirdi. Anlaşmazlığının çözümü noktasında Türkiye ve Yunanistan’ın desteklerinden duydukları memnuniyeti dile getirdi.

 

Adadaki süreçte ortak menfaat ve liderlik unsurlarının mevcut olduğunu belirten Nuland, bu yöndeki çabaların heba edilmemesi gerektiğine vurgu yaptı. Nuland, Kıbrıs’taki on yıllardır süren problemin çözümünün tüm Doğu Akdeniz’e olumlu yansımalarının olacağına dikkat çekti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.