NSA belgelerini sızdıran Snowden, Rusya’ya uçtu

NSA belgelerini sızdıran Snowden, Rusya’ya uçtu

ABD tarihinin en büyük casusluk sızıntısına neden olan Merkezi Haber Alma Teşkilatı’nın (CIA) eski teknik elamanı Edward Snowden, Hong Kong’dan Moskova’ya gittiği ifade ediliyor.

Mayıs ayında geldiği Hong Kong’da Pentagon’a bağlı Ulusal Güvenlik Kurumu’nun (NSA) yurt içinde ve dışında milyonlarca insanı dinleyip internetten takip ettiği Prizma (PRISM) adlı programı kamuoyuna duyuran Snowden olayı şimdi de Rusya ile ABD arasında yeni pazarlıklara yol açacağı ileri sürülüyor.

Hong Kong’tan kalkan ve Snowden’i taşıyan uçağın Rusya’nın Şeremetyovo Uluslar arası Havalimanı’na indiği belirtiliyor. Pazar günü Rusya’ya uçan Snowden için ABD, Hong Kong yönetiminden casusluk suçlaması ile yargılanmak üzere eski CIA görevlisinin idadesini talep etmişti.

Hong Kong yönetimi Snowden’ın ayrılması için ‘Kendi kararı ile üçüncü bir ülkeye gitti’’ ifadelerini kullandı.

Snowden’ın Moskova’dan sonrabaşka bir ülkeye gidip gitmeyeceği henüz belli değil. Bazı kaynaklar Snowden’ın Venezuela, Ekvator gibi Washington ile ilişkileri sorunlu bir ülkeye de gidebeleceği yolunda yorumda bulunuyor.  Rus Interfax haber ajansına göre Snowden, Küba ve Ekvator için uçak bileti rezervasyonu yaptırdı. Aynı ajans, Snowden’ın Aeroloft havayollarından pazartesi için Havana’ya rezervasyon yaptırdığını ancak sonrası için Ekvator mu yoksa Izlanda mı olduğunun belli olmadığını dile getirdi.  

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.