Nil barışında önemli adım

Nil barışında önemli adım

Mısır, Sudan ve Etiyopya; Afrika’da geleceğin en önemli sorunlarından birisi olarak gösterilen Nil suyunun paylaşımı konusunda mutabakata vardı.

50 yıl aradan sonra üç ülkenin liderlerinin katılımıyla Sudan’ın başkenti Hartum’da gerçekleşen zirvede bir ön anlaşmaya imza atıldı.

Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah Es-Sisi, 82 milyon vatandaşının neredeyse tek su kaynağı olan Nil’in sularının eksiltilmesi ile ilgili tüm kaygılarının henüz giderilmediğini belirtirken, Etiyopya Başbakanı Desalegn, barajın Nil’e muhtaç diğer ülkelere zarar vermeyeceği sözünü tekrarladı.

Anlaşmayla, Etiyopya’da yapımı devam eden Afrika’nın en büyük barajı Büyük Rönesans’ın (Hedasa) ortak inşası, barajın ülkelere zararı ve faydaları konularında geniş çaplı araştırma yapılmasında uzlaşıldığı belirtildi.

Rönesans Barajı bittiğinde Nil suyunun Mısır tarafında yaklaşık yüzde otuz azalma olacağı iddia ediliyordu. Bu yüzden bir türlü anlaşma sağlanamayan baraj meselesi ülkeler arasında siyasi krize neden olmuştu. Bölgeyi işgali altında tutan İngiltere’nin önderliğinde 1929 yılında yapılan bir anlaşma, Nil sularının  kullanım hakkını yüzde 60 oranında Mısır’a veriyordu.

İtalyan şirketi Salini Impregilo SpA. tarafından yaklaşık yüzde 40’ı tamamlanan barajın faaliyete geçtiğinde 6 bin megavat elektrik üretmesi planlanıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.