Niçin silah, kitap vermekten kolay?

Niçin silah, kitap vermekten kolay?

Pakistanlı aktivist Malala Yusufzay ile Hindistanlı eğitim aktivisti Kailash Satyarthi, dün Oslo Belediye Sarayı’ndaki törenle Nobel Barış Ödülleri’ni aldı. Ödülünü eğitim bekleyen unutulmuş çocuklar için aldığını söyleyen Yusufzay, “Neden birilerine silah vermek kitap vermekten daha kolay?” şeklinde konuşarak alkışa tutuldu.

Pakistan’da kız çocuklarının eğitimi için verdiği destekten dolayı Taliban tarafından vurulan Malala Yusufzay, layık görüldüğü Nobel Barış Ödülü’ne dün kavuştu. Oslo Belediye Sarayı’nda düzenlenen törende Yusufzay ile Hindistanlı eğitim aktivisti Kailash Satyarthi, paylaştıkları ödülü Nobel Barış Ödülü Komitesi Başkanı Thorbjørn Jagland’ın elinden aldı. Jagland, törende yaptığı konuşmada Malala Yusufzay ve Kailash Satyarthi’nin, dünyanın ihtiyaç duyduğu birer sembol olduğunu söyledi. Konuşmasına besmeleyle başlayan Yusufzay ise birçok ülkede insanların hala öldürüldüğüne dikkat çekti ve dünyaya şu sorularla seslendi: “Kur’an, -bir insanı öldüren, bütün insanlığı öldürmüş gibidir- diyor. Neden birilerine silah vermek kitap vermekten daha kolay? Niçin tank yapmak okul inşa etmekten daha kolay?” Konuşması sık sık alkışlarla kesilen Malala, “Bu ödül sadece benim için değil, eğitim bekleyen unutulmuş çocuklar için, huzur isteyen korkutulmuş çocuklar için, değişim isteyen sessiz çocuklar için.’’ dedi.

17 yaşındaki Yusufzay, Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen en genç kişi. Yusufzay’ın Shazia Ramzan ve Kainat Riaz isimli arkadaşları, onu bu mutlu gününde yalnız bırakmadı. Kızlar, 2012’de Taliban’ın saldırısına uğradığı sırada da Yusufzay’ın yanındaydı. Törene gelerek Yusufzay’ın mutluluğuna ortak olan iki kız, Malala’nın kendilerine ilham olduğunu söyledi. Ramzan, onu her zaman destekleyeceklerini söylerken, Riaz ise “Eğitimli olduğunuz zaman her şeyi yapabilirsiniz. Ama eğitimli değilseniz hiçbir şey yapamazsınız.” ifadelerini kullandı. Malala Yusufzay ile Kailash Satyarthi’ın paylaştığı ödül, 1,25 milyon dolar değerinde. Tören öncesi, her yıl olduğu gibi, bu yıl da Oslo sokaklarında yoğun güvenlik önlemleri alındı. Oslo Belediye Sarayı’nın çevresi hava ve kara trafiğine kapatıldı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.