Ne hareket ediyor ne konuşuyor ama üniversiteden mezun oldu

Ne hareket ediyor ne konuşuyor ama üniversiteden mezun oldu

2003 yılında doğum yaptıktan sonra ‘Locked-in sendromu’na yakalanan Dawn Faizey Webster, felçli olmasına rağmen üniversite okudu. Uzaktan eğitim ile 6 senede tarih bölümünden mezun olan Webster, “Ne konuşabiliyorum ne de hareket edebiliyorum. Ancak ben ‘hiç kimse’ değilim. Hâlâ Dawn Faizey Webster’im.” ifadelerini kullanıyor.

İngiltere’nin Batı Midlands bölgesindeki Staffordshire kontluğunda yaşayan Dawn Faizey Webster’in hayat hikâyesi, hayattan ümidini kesmiş herkese örnek olacak nitelikte. Webster, 2003 yılında doğum yaptıktan sonra ‘Locked-in sendromu’na yakalanmış. Bu sendrom, insanın şuurunun yerinde olmasına rağmen bedenen neredeyse felç halinde olması demek. Hastalığının ardından eşi tarafından terk edilen Webster için ailesi kol kanat germiş. Şu an 42 yaşında olan Webster’in hayatı, abisinin kendisini yönlendirmesiyle değişmiş. Mark isimli abisi, bir gün kendisine ‘Beni duyabiliyorsan gözlerini kırp’ demiş ve o da yapmış. Bunun ardından hiçbir şekilde konuşamayan İngiliz kadın, göz kırpma ile etrafındakilerle iletişim kurmaya başlamış. Hastalığı sürecinde göz hareketlerini yazıya çeviren özel bir bilgisayar kullanan Webster, 6 sene içinde tarih bölümünü bitirerek, diploma almaya hak kazanmış.

İngiliz kadın, bölümünü başarıyla bitirebilmek için her gün 4 saatini ders çalışmaya ayırmış. Paragraf yazması gerektiğinde özel bilgisayarını kullanan Webster, 50 kelimeyi bir saatte yazmış. Webster, üniversite okumak istemekteki azminin sebebini şöyle anlatıyor: “Ne konuşabiliyorum ne de hareket edebiliyorum. Ancak ben ‘hiç kimse’ değilim. Hâlâ Dawn Faizey Webster’im.” Şimdi de master yapmak için kayıt olduğunu aktaran Webster, bir de hayatını anlatan bir kitap yazma hazırlığında olduğunu belirtiyor.

Webster’in oğlu Alexander, 11 yaşında. Annesiyle boşandıktan sonra yeniden evlenen babasının yanında kalan Alexander, fırsat buldukça annesini ziyarete geliyor. Webster, kendisini en çok mutlu eden şeyin bu olduğunu dile getiriyor. İngiliz kadının bu hikâyesi, akıllara İrlandalı yazar Christy Brown’u getiriyor. Beyin felci ile dünyaya gelen, hareket ve konuşma yeteneği olmayan Brown, sol ayağını kullanarak yazmayı ve resim yapmayı başarmıştı. Daha sonra da hayat hikayesini ‘Sol Ayağım’ adlı kitabında anlatmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.