“NATO, Rusya’yı potansiyel siber saldırgan olarak görüyor”

“NATO, Rusya’yı potansiyel siber saldırgan olarak görüyor”

Rusya’nın önde gelen gazetelerinden Kommersant, NATO kaynaklarına dayandırarak verdiği haberinde, ittifakın Rusya’yı siber saldırı gerçekleştirebilecek potansiyele sahip ülkelerin başında gördüğünü açıkladı.

Siber saldırılara karşı kapasitesini artırmayı planlayan NATO, 13-16 Kasım günlerinde “Siber Koalisyon 2012” adlı bir savaş oyunu gerçekleştirmeyi planlıyor. Senaryo gereği NATO üyesi Macaristan ve Estonya’ya, NATO ile sorunları olan bir Afrika ülkesinden siber saldırı gerçekleştirilecek.

Afrika ülkesinden hackerler NATO askeri kargo uçağının uçuş sistemine saldıracak ve devre dışı bırakacak. Düşen uçak, NATO askerlerinin ve sivillerin ölümüne neden olacak. Hackerler Estonya’nın önemli askeri yapılarını devre dışı bırakacak. İttifak da saldırı yapanları bulacak, siber ve konvansiyonel yollarla karşılık verecek.
NATO, senaryo siber savaşta saldırganı bir Afrika ülkesi olarak tanımlasa da, muhtemel siber saldırının başta Rusya olmak üzere, Çin ve İran’dan geleceğini düşünüyor. Kommersant gazetesi, kaynağın konu ile ilgili ikili görüşmede bu bilgiyi kabul ettiğini aktardı.
ABD Savunma Bakanı Leon Panetta geçen hafta yaptığı açıklamada ABD’nin gelecekte “Siber Pearl Harbor” la karşılaşma ihtimali olduğunu, hackerlerin ülkenin altyapılarına zarar vererek sivillerin ölümüne neden olabileceğini ifade etmişti. ABD Kongresi’nde konuşan Panetta, siber aktörlerin ülkenin en kritik savunma sistemlerine saldırabileceğini, önemli askeri ve iletişim sistemlerini etkisiz hale getirebileceğini kaydetmişti. Amerikalı bakana göre böyle bir saldırının sonucu siber Pearl Harbor olabilir.

İki ay önce Basra Körfezi’nde petrol ve doğalgaz şirketlerine yönelik yapılan saldırıyı “en yıkıcı” olarak tanımlayan Panetta, Suudi Arabistan’ın petrol şirketi ARAMCO’ya ait 30 bin bilgisayarı etkisiz hale getiren Shamoon virüsünün hangi ülkeden kaynaklandığı ile ilgili bilgi vermemişti. Ancak Amerikalı Bakan, İran’ı interneti kendi çıkarları doğrultusunda kullanmakla suçladı, Rusya ve Çin’in de siber kapasitelerini artırdığına dikkat çekmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.