Mursi’den çağrı: Darbeye direnin

Mursi’den çağrı: Darbeye direnin

Tansiyonun artarak devam ettiği Mısır’da gözler, 48 saat sürenin dolması üzerine ordunun atacağı adımlara çevrildi. AFP’nin haberine göre ordu, Mursi ve üstdüzey yetkililer için seyahat yasağı getirdi. Bu sırada Cumhurbaşkanı Mursi’nin krizden çıkış için uzlaşı hükümeti kurulmasını önerdiği iddia edildi. Mursi’den Mısırlılara bir çağrı geldi. Mursi halka, “Şiddete başvurmadan askeri darbeye direnin.” çağrısında bulundu.

Ordunun verdiği 48 saatlik sürenin dolmasının ardından zırhlı askeri araçlar başkent Kahire’nin bazı bölgelerinde görüldü. Cumhurbaşkanlığı Danışmanı İssam el Haddad’in twitter hesabından yapılan açıklamada, askeri darbenin başladığı ve güvenlik güçlerinin Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi taraftarlarına müdahale hazırlığında olduğun öne sürüldü. Mısır devlet televizyonunun Kahire stüdyoları önünde zırhlı askeri araçların konuşlandırıldığı belirtildi. Canlı yayınlar dışında görev yapan personelin ise binadan ayrıldığı ifade ediliyor.

Sabah saatlerinde Mısır ordusunun resmi Facebook sayfasında ‘Son saatler’ başlıklı yazıda ise Mısır Genelkurmay Başkanı General Abdülfettah el Sisi ölüme hazır olduklarını bildirdi. Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ise televizyon ekranlarından yaptığı konuşmasında, ordunun müdahale sinyaline ilişkin “geri adım atmayacağını” yinelemişti.

Kahire’deki Tahrir Meydanı’nı dolduran binlerce muhalefet ve iktidar yanlısı, ordunun yapacağı açıklamayı bekliyor. Muhalefet halkı ordunun yapacağı açıklamaya destek amacıyla sokağa çağırdı. Müslüman Kardeşler Sözcüsü Ahmed Aref Müslüman Kardeşler olarak kimseyi şiddete davet etmediklerini söyledi. Fakat Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi destekleyen oturma eylemlerine devam edileceğini belirtti.

Kahire’de muhalifler Tahrir Meydanı’nda toplanırken, Mursi yanlılarının ise daha çok Adeviye Meydanı’nda toplandığı belirtiliyor.

‘Eski rejim kalıntıları’na izin vermeyeceğiz

Cumhurbaşkanı Mursi televizyon ekranlarından yaptığı konuşmasında, kendisinin “meşruiyetin muhafızı” olduğunu belirtti. Mursi, seçimlerle iktidara gelen biri olarak kendisine demokratik yollarla verilen sorumluluklarını sürdüreceğini vurguladı. Yaklaşık 40 dakika süren konuşması sırasında Mursi, özgür, şeffaf ve demokratik bir şekilde yapılan seçimlerle iktidara geldiğini hatırlattı.

Seçimle iktidara gelen biri olarak sorumluluklarının bulunduğunu ve bu sorumlulukları omuzlamaya devam edeceğini kaydeden Mursi, iktidardaki ilk yılının zor olduğunu kabul ettiğini belirterek, ‘eski rejimin yozlaşmış kalıntılarının’ varlığını sürdürdüğünü kaydetti.

2011 devriminin amaçlarına ulaşacağını anlatan Mursi, Mısır halkına, “Devriminizi satın almalarına izin vermeyin” çağrısında bulundu. Anayasal meşruiyetin alternatifi olmadığını dile getiren Mursi, halkı askere, polise ve birbirlerine saldırmamaya çağırdı. Mursi son protestolarda gençlerin öfkesinden yararlanmak isteyenler olduğunu da sözlerine ekledi.

Mısır ordusu Facebook’tan duyurdu: Ölüme hazırız

Mısır Genelkurmay Başkanı General Abdülfettah el Sisi, ordunun Facebook sayfasından ölüme hazır olduklarını bildirdi.

Mısır Silahlı Kuvvetleri Yüksek Şurası (SCAF)’ın resmi Facebook sayfasından açıklamalarda bulunan Abdülfettah el Sisi, ‘Son saatler’ başlıklı yazısında, “Tanrıya yemin ederiz ki Mısır ve onun halkını teröristlere, radikallere ve ahmaklara karşı savunmak için kanımızı dahi kurban ederiz” denildi.

El Sisi, muhalif lider El Baradey ile görüştü

Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Abdülfettah el Sisi, muhalif lider Muhammed el Baradey ve Kıptı Patriği 2. Tavadros’la bir araya geldi.

El Baradey’in muhalefetteki Milli Kurtuluş Cephesi ve sokaklarda gösteri yapan gençlik gruplarını temsilen görüşmeye katıldığı belirtildi.

Muhalefet kaynaklar, El Baradey’in akan kanın durdurulması için silahlı kuvvetleri göreve çağırdığını iddia etti.

Kuvvet komutanları, toplum liderleriyle görüşüyor

Mısır Ordusu’nun en üst düzey yetkililerinin; dini, milli, siyasi liderler ile gençlik gruplarının temsilcileriyle bir araya geldiği belirtildi. Görüşmenin ardından açıklama yapılacağı kaydedildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.