Muhaliflerden Cenevre Konferansı için Esed şartı

Muhaliflerden Cenevre Konferansı için Esed şartı

On bir ülkeden oluşan Suriye’nin Dostları Grubu, Suriye’de 3 yıla yakın bir süredir devam eden iç savaşın sona erdirilmesi için gerçekleşmesi planlanan 2. Cenevre Konferansı’na hazırlık amacıyla dün Londra’da toplandı.

Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Ahmed Davutoğlu’nun temsil ettiği kritik toplantıya İngiltere, Mısır, Fransa, Almanya, Ürdün, İtalya, Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve ABD katıldı.

Toplantıda bakanlar, dağınık haldeki Suriyeli muhalif grupları dayanışma içinde hareket etmeye ve iç savaşa siyasi çözüm bulunması adına gelecek ay sonunda düzenlenmesi planlanan Cenevre Konferansı’na katılma çağrısında bulundu. Muhaliflerin çatı örgütü Suriye Milli Koalisyonu’nun (SMK) Başkanı Ahmed Cerbe ise Cenevre’ye ancak Beşşar Esed’siz bir çözüm planı konuşulması şartıyla gelebileceklerini söyledi. Cerbe, ayaklanmanın ana sebebi olan Esed’i iktidardan indirme hedefinden vazgeçmeleri durumunda Suriye halkı nezdindeki güvenilirliklerini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacaklarını belirtti.

 

Bakan Davutoğlu da toplantı sonrası yaptığı açıklamada SMK’nın, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bazı ülkelerin garanti vermesi durumunda Cenevre’ye katılmaya yeşil ışık yaktığını ifade etti. Toplantı sonuç bildirisinde de ‘Suriye’de eli kana bulaşmış olanların, Esed ve çevresinin ülkenin geleceğinde yer almaması’ konusunda çok açık bir ifade olduğuna dikkat çekti. Bu noktanın, 11 ülkenin Cenevre’ye giderken ortak pozisyonu olduğunun altını çizdi.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.