Morales’in uçağının zorla indirilmesine Latin Amerika ülkeleri sert tepki gösterdi

Morales’in uçağının zorla indirilmesine Latin Amerika ülkeleri sert tepki gösterdi

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales’in uçağının Viyana’ya inmeye zorlanması, Latin Amerika ülkelerinin tepkisine neden oldu. Morales’in uçağında eski CIA çalışanı Edward Snowden’ın bulunduğu şüphesiyle İtalya, Fransa, İspanya ile Portekiz hava sahasını kullanmasına izin vermemiş ve Morales’in uçağı da Avusturya’ya zorunlu iniş yapmıştı.

İddiaya göre Avusturya hükümeti, diplomatik kuralları çiğneyerek Morales’in uçağında arama yaptı. Avusturya Başbakan Yardımcısı Michael Spindelegger, havaalanında yaptığı basın toplantısında, uçakta arama yaptıklarını ve Bolivya vatandaşı olmayan kimseye rastlamadıklarını söyledi. Uluslararası hukuka göre, devlet başkanlarının diplomatik dokunulmazlığı olduğundan uçaklarının aranması kanuni değil. 

Snowden’in uçakta olmadığının anlaşılması üzerine Morales’in uçağı Viyana’dan havalandı. Ancak Avrupa ülkelerinin uluslararası hukuku ihlal etmesi, Latin Amerika ülkelerinin de tepkisine neden oldu. Morales’in yardımcısı Alvaro Garcia Linera da “Bolivya lideri bugün emperyalizm tarafından kaçırılmıştır.” diyerek tepki gösterdi.

 

Arjantin Cumhurbaşkanı Fernandez de Kirchner, Twitter mesajlarında Bolivyalı meslektaşı ile konuşup hukuki yardım önerdiğini, gerekirse Avusturya’ya bir yargıç göndererek onun adına Uluslararası Adalet Divanı’na başvurabileceklerini söyledi. Kirchner, konuyu Uruguaylı lider Jose Mujica’yla konuştuğunu, onun da bu alçaltıcı muameleyi büyük öfkeyle karşıladığını söyledikten sonra “Gülsem mi ağlasam mı bilemiyorum. Aziz Meryem! Bu nasıl bir dünya!” dedi.

 

Ekvador Dışişleri Bakanı Ricardo Patino da Güney Amerika Uluslar Birliği’ne (UNASUR) özel toplantı çağrısı yapacaklarını açıkladı. Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa ise yine Twitter’den ABD’nin Snowden konusunda diğer ülkelere yaptığı baskıları eleştirdi. Correa “UNASUR için hayati saatler! Ya artık koloni olmaktan çıkmışızdır ya da bağımsızlığımıza, egemenliğimize ve onurumuza sahip çıkarız. Hepimiz Bolivya’yız!” diye yazdı.

 

Snowden’ın iltica başvurusunda bulunduğu ülkeler arasında Bolivya ve Ekvador da bulunuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.