Mısır’da ordu ile Cumhurbaşkanı arasındaki kriz büyüyor

Mısır’da ordu ile Cumhurbaşkanı arasındaki kriz büyüyor

Mısır’da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile Ordu’nun arası açılıyor. Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin meclisi oturuma çağırma kararını bozdu. Mursi, ülkede halkın tepkisine rağmen yönetimi elinde bulunduran Yüksek Askeri Konsey’in fesih kararına rağmen meclisi yeniden toplanmaya çağırmıştı. Ancak bu oturum sadece 5 dakika kadar sürebildi.

Meclis’i yeniden oturuma çağıran Mursi’nin bu tutumu çiçeği burnunda Cumhurbaşkanı ile yüksek mahkeme ve orduyu karşı karşıya getirdi. Meclis toplantısı yalnızca 5 dakika sürerken, bunun parlamentonun mahkemenin ve ordunun dikta yönetimine karşı sembolik bir güç gösterisi olarak yorumlanıyor.

Ordu ülkede hemen hemen tüm yetkileri elinde bulundursa da meydanlarda biriken halk Mursi’ye destek yönünde gösteriler yapıyor. Ülkenin başkentindeki ünlü Tahir Meydanı’nda toplanan binlerce insan, Mursi lehinde gösteriler yaparken, ordu şimdilik temkinli hareket ediyor. Müslüman Kardeşler’in adayı olarak seçilen Cumhurbaşkanı Mursi halkın desteğini arkasına almış olmasına karşı Batı tarafından yeterince destek görmüyor.

Mısır ordusunun anti-demokratik eylemlerine karşı yeterince baskıda bulunmayan Avrupa ile Amerika daha çok taraflara sukunet çağrılarında bulunuyor.

Anayasa Mahkemesi parlamento seçimlerinde parti üyesi adayların bağımsız adaylar için ayrılmış olan koltuklar içinde yarışmasının yasalara aykırı olduğu yolunda karar vermişti. Mısır Anayasa Mahkemesi 508 milletvekilinin üçte birinin yasal yollarla seçilmemiş olduğunu ilan etmesinin ardından meclisin feshine karar vermişti. Ancak bu kararın yasal bir dayanağının da olmadığı hem ülke hem de uluslar arası camiada sert bir şekilde eleştirilmişti.

Ordu konula ilgili yaptığı tek açıklamada açık bir şekilde Mursi’yi uyardı ve silahlı kuvvetlerin ”anayasa, yasallık ve hukukun” yanında olduğunu söyledi.

İlk defa sivil bir Cumhurbaşkanı’na kavuşan Mısır halkı, devletin başına getirdikleri liderlerine asker yetkilerini 30 Haziran’da kısıtlayarak devretti. Ordu’nun başkomutanı olamayan Mursi, yine savaş açma gibi bir çok önemli yetkiden mahrum olarak görevine başlayabildi.

CLİNTON TARAFLARI UYARDI

Haftasonu Mısır’ı ziyaret edecek olan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ülkenin demokratikleşme sürecine zarar vermemek için Mursi ve ordunun farklılıklarını bir yana bırakarak uzlaşmaları gerektiğini söyledi.

Vietnam gezisi esnasında Mısır’daki gelişmeleri değerlendiren Clinton ”Problemlerin olmasını anlıyoruz ancak tarafların diyaloğa önem verip demokratikleşme sürecini sekteye uğratacak noktalara taşımdan sorunları çözmek için çabalamaları gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.