Mısır’da katliam

Mısır’da katliam

Darbenin beşinci gününde Mursi’nin tutulduğu askerî karargâhın önü kan gölüne döndü. Müslüman Kardeşler, askerlerin namaz kılan göstericilere ateş açtığını belirtirken ordu, barikatları aşarak binaya girmeye çalışan gruba müdahale edildiğini iddia etti. Sağlık Bakanlığı 51, Müslüman Kardeşler ise 53 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Mısır ordusu, ülkenin seçilmiş ilk lideri Muhammed Mursi’nin görevine iadesi için gösteri yapan halkın üzerine ateş açtı. Sağlık Bakanlığı’na göre katliamda 51 kişi hayatını kaybetti, 435 kişi de yaralandı. Müslüman Kardeşler 53 kişinin öldüğünü, saldırının askerlerin sabah namazı kılan göstericilerin üzerine ateş açması sonucu gerçekleştiğini duyurdu. Ordu ise barikatları aşarak Cumhuriyet Muhafızları Karargâhı’na girmeye çalışan gruba müdahale edilmesi sonucu yaşanan çatışmalarda 1 askerin öldüğünü, 40 askerin de yaralandığını iddia etti. Olaydan sonra Mursi’nin tutulduğu tahmin edilen askerî binanın önü can pazarına dönerken yaralılar Rabiatul Adeviye Camii’nin çevresinde kurulan çadır hastanelerde tedavi edildi. Olaya sert tepki gösteren Müslüman Kardeşler, namaz kılanlara ateş edenlerden birinin ırkçı Yahudi Barush Goldstein, diğerinin ise Genelkurmay Başkanı Abdülfettah el-Sisi olduğunu dile getirdi. Ordu, 200’den fazla İhvan mensubunu tutukladı. Selefilerin çekilmesi ile geçiş yönetiminin nasıl şekilleneceği iyice çıkmaza girdi.

İhvan’dan yapılan açıklamada Mursi’nin görevden alınması “sivil görünümlü askeri darbe” olarak değerlendirildi. Müslüman Kardeşler’in siyasi kolu Hürriyet ve Adalet Partisi de Mısır ordusunun tarihinde benzer bir olayın hiçbir şekilde yaşanmadığına vurgu yaptı. Parti, daha önceki açıklamasında da halkı orduya karşı başkaldırmaya çağırdı.

Olay anında çadırında uyuduğunu anlatan görgü tanığı Ferid Mustafa (24), Zaman’a yaptığı açıklamada, arka arkaya patlayan silah sesleriyle uyandığını, insanların bir anda üstüne basarak kaçışmaya başladığını anlattı. Mustafa ayağına isabet eden kurşunla yaralandığını, ancak pek çok göstericinin gözleri önünde öldüğüne şahit olduğunu belirtiyor. Caminin yanında hastaneye çevrilen bir binada gönüllü doktorluk yapan Ziyad Muhammad ise insanların ense, göğüs, baş ve ayaklarından kurşunlar çıkardığını, olayın insanların üstüne rastgele ateş edildiğini gösterdiğini ifade ediyor. Konuyla ilgili olarak dün ordu sözcüsü de basın toplantısı yaptı. Sözcü, silahlı grupların karargaha saldırdığını, aynı anda bir binanın tepesinde de kendilerine ateş açıldığını öne sürdü. Çatışmalarda öldüğü belirtilen çocukların resimlerinin ise Suriye’deki çatışmalara ait olduğunu iddia etti. Darbe sonrası ordunun ihdas ettiği geçiş yönetimi 51 kişinin ölümüne neden olan saldırıları soruşturmak üzere bir adli komite kurdu. Devlet ajansından duyurulan bilgiye göre, göstericilere askeri kurumlara yaklaşmamaları konusunda uyarıda bulunuldu.

Selefiler, darbe koalisyonundan ayrıldı

Olayı katliam olarak değerlendiren Selefi Nur Partisi, geçiş hükümeti ile ilgili yapılan görüşmelerden çekildiğini duyurdu. Aynı şekilde daha önce Müslüman Kardeşler’den ayrılarak Güçlü Mısır Partisi’ni kuran Abdulmunim Ebul Futuh da hiçbir şekilde geçiş hükümeti çalışmalarında yer almayacağını açıkladı. Geçiş hükümetine öncülük etmeye çalışan Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun (IAEA) Nobel Barış Ödüllü eski başkanı Muhammed el Baradey, olayın bağımsız bir şekilde araştırılmasını isterken ordunun geçiş yönetiminin cumhurbaşkanı ilan ettiği Adli Mansur, olay karşısında “derin bir üzüntü” duyduğunu belirtti. Mursi karşıtı gösterileri organize eden İsyan-Temerrüd hareketi ise saldırıları Müslüman Kardeşler’e mal ederek, “İslamcı grupların gerçekleştirmeye çalıştığı korkutma eylemine ordunun cevabıydı” şeklinde açıklama yaptı. Harekete, 28 yaşındaki gazeteci Muhammed Bedir öncülük ediyor.

Müslüman Kardeşler mensupları hafta sonunda da Cumhuriyet Muhafızları Karargâ-hı’nda saldırıya maruz kalmış, askerlerin ateş etmesi sonucu 4 kişi hayatını kaybetmişti. Dünkü gelişmeler üzerine ordu, silah ve mühimmat bulunduğu gerekçesiyle Hürriyet ve Adalet Partisi’nin Kahire’deki ofislerini kapatırken 200’den fazla kişiyi tutukladı.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.