Mısır darbesi, ABD’nin Suriye politikasını etkileyecek

Mısır darbesi, ABD’nin Suriye politikasını etkileyecek

Düşünce kuruluşu Nixon Center Başkanı Dmitri Simes, Mısır’da yaşanan gelişmelerin ABD’nin Suriye’ye yönelik politikalarını gözden geçirmesine neden olacağını, Beşar Esed rejiminin devrilmesinden emin olmadan muhalefete tam destek vermeyeceğini iddia etti.

 

Moskova’da yıllık olarak düzenlenen Rusya-ABD seminerine katılan Amerikalı uzman Interfax’a özel açıklamalarda bulundu. Esed’in halkına yönelik politikalarının kabul edilemez olduğunu ve koltuğunda oturmasına izin verilmemesi gerektiğini savunan Simes, “Mısır’da yaşanan gelişmeler, ABD’nin Suriye’de daha ılımlı politikalar geliştirmesine neden olacak.” dedi.

 

Başkan Barack Obama yönetiminin, devrilen Mısır lideri Muhammed Mursi nedeni ile ikilem içinde olduğunu kaydeden Simes, “Müttefikleri farklı davransa da, ABD Suriye konusunda çok daha dikkatli ve ılımlı olacak.” tespitinde bulundu.

 

Esed’in görevi bırakması sonrası ABD’nin Suriye’nin geleceğine yönelik yaklaşımı ile ilgili soruyu yanıtlayan Amerikalı uzman, “Washington Saddam Hüseyin’in devrilmesinin ardından Irak’ta yaşanan hataları da tekrarlamak istemiyor. ABD, Irak trajedisinden dersler aldı. Ne Suriye ordusu ne de Suriye polisi tasfiye edilmemeli. Mevcut rejimin gelecek hükümet yönetimi ile entegrasyonunu sağlayacak bir formül için gerekli.” ifadelerini kullandı.

 

Suriye krizinin çözümüne yönelik Rusya ve ABD inisiyatifi ile başlatılan uluslar arası konferans çalışmaları ise çok yavaş ilerliyor. Geçiş hükümeti ve Esed’in görevi bırakması konusunda anlaşma sağlayamayan taraflar, konferansa katılımı reddediyor.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.