Mısır bu noktaya nasıl geldi?

Mısır bu noktaya nasıl geldi?

Derin bir siyasi çalkantının yaşandığı Mısır’da ülkenin ilk demokratik yollarla işbaşına gelmiş lideri Muhammed Mursi ve muhalefeti birbirleriyle sert bir yüzleşmeye getiren temel sebepleri birkaç maddede özetlemek mümkün:

Ülkenin en güçlü ve organize siyasi hareketi olarak adlandırılan Müslüman Kardeşler, parlamento seçimleri, anayasa çalışmaları ve cumhurbaşkanlığı seçimleri sürecinde birlikte hareket edebileceği liberal ve ılımlı grupları yanına alamadı. Bu da tüm grupların hareket karşıtlığında birleşmesine neden oldu.

Müslüman Kardeşler’in cumhurbaşkanlığı için aksini ilan etmesine rağmen Hayrat Şatır ve yedek olarak Muhammed Mursi’yi aday göstermesi ılımlı gruplarda hayal kırıklığı meydana getirdi.

Ekonomik reformlar konusunda ciddi adımlar atılamadı. Sokakları tedirgin edecek elektrik, petrol, doğalgaz sıkıntıları baş gösterdi. Sübvansiyonların kaldırılacağı yönündeki iddialar halkta büyük tepkiler oluşturdu.

Müslüman Kardeşler’in, hareketin önde gelen isimlerini önemli noktalara tayin etmesi ülkenin ‘İhvanlaştırılmaya’ çalışılması olarak yorumlandı.

Eski rejimin devamı olarak adlandırılan bürokratik yapının hükümetin çalışmalarına büyük engeller çıkarması siyasi gerilime neden oldu.

Muhalefetin kendi arasında parçalı olması, liderlik yapacak isimlerin ön plana çıkamaması hükümetin karşısında muhatap bulamamasına yol açtı.

Polis ve istihbarat birimlerinin Mursi yönetimine sert direnişi, hükümetin zayıf karnı oldu.

Yargı, Mursi yönetimiyle açık bir savaşa girişti. Yargının aldığı kararlar Mursi yönetiminin icraat yapamamasına yol açtı.

Ordunun tam olarak Mursi yönetiminin kontrolüne girmemesi muhalifler için bir güvence oluşturdu.

Sokak hareketlerinin ağırlıklı olarak gençler ve sosyal medya tarafından organize edilmesi Mursi yönetimini hazırlıksız yakaladı.

Herne kadar İhvan ülkenin en organize ve güçlü grubu olsa da siyasi tecrübesizlik, Mursi ve hareketin gidişatı yeterince okuyamamasına sebep oldu.

Demokrasinin yerleşmemiş olması sistemi işlemez hale getirdi.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.