McCain, Suriye’ye askeri müdahale istedi

McCain, Suriye’ye askeri müdahale istedi

Amerikalı Senatör John McCain, Esed rejimi ile diplomasinin başarısız olduğunu söyledi ve artık askeri yöntemlerin devreye sokulmasını istedi.

Hatay’daki sığınmacı kamplarını ziyaretinin ardından açıklama yapan McCain, Türkiye halkı ve hükümetine, muhtaç Suriyeli komşularına gösterdiği büyük bir cömertlikten ötürü teşekkür etti. Binlerce sığınmacının gelişinin, Türkiye için altından kolay kalkılabilir bir yük olmadığını ifade eden McCain, Türkiye’nin büyük demokrasisinin, gösterdiği şefkatle doğru olanı yaptığını dile getirdi.
Kofi Annan’ın, Suriye’de şiddetin durdurulması hedefine saygı duyduklarını ifade eden McCain, “Maalesef Beşşar Esed, bu hedefi paylaşmıyor.” dedi. Bu durumun aylar öncesinden belli olduğunu savunan Amerikalı Senatör, şimdi ise herkesi için inkar edilemez bir gerçek haline geldiğini ifade etti. McCain, Annan’ın son diplomatik girişimi ile Esed rejiminin bin kişiyi daha öldürmek için zaman kazandığını söyledi.

Son günlerde üst düzey Türk yetkililerin yanı sıra, muhalif siyasetçi ve savaşçılarla da görüşmeler yaptıklarını ifade eden McCain, şöyle devam etti: “Tüm Suriyeliler, insani yardımlara müteşekkir. Ama bu temel gerçeği değiştirmiyor. Suriye’deki durum silahlı bir çatışma. Bu bir savaş. Esed’le diplomasi başarısız olmuştur ve Esed, muhalifleri askeri yöntemlerle bastırabileceğini düşündüğü sürece de başarısız kalmaya devam edecektir. Şu anda bile toplar, tanklar ve helikopterleriyle Esed, bu savaşın galibi durumunda. Bu, adil bir savaş değil.”

Esed rejiminin Rusya ve İran desteğiyle savaştığını öne süren McCain, Suriyeli muhaliflerde ise sadece hafif silahlar bulunduğuna ve cephanelerinin giderek tükenmekte olduğuna dikkat çekti. Muhaliflere vaat edilen iletişim araçlarının tanklara karşı yapabileceği fazla bir şey olmadığını belirten McCain, “Bu şartlar altında Esed’in katliamı durdurup görevi bırakacağını kimse düşünmesin. Bu durum ancak muhalefete yardım edilerek, askeri güç dengesini değiştirerek tersine çevirebilir. Suriye’deki bu cesur savaşçılara kendilerini savunmaları için destek verilmeli. Daha iyi organize olabilmeleri için Suriye içinde güvenli bölgeler oluşturulmalarına yardımcı olunmalı. Bu bölgeler, uluslararası ve bölgesel askeri çabalarla korunmalı.” diye konuştu.

McCain, başta ABD olmak üzere tüm dünyaya Esed’in binlerce insanı öldürmesini seyretmek yerine bunu durdurmak için cesaretle harekete geçmeye çağırdı. McCain, “Suriye halkını yüz üstü bırakamayız.” dedi ve ABD’nin çok geç kalmadan liderlik sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.