Malezya havayollarının uçağı Ukrayna’da vuruldu

Malezya havayollarının uçağı Ukrayna’da vuruldu

Malezya Havayolları’na ait Boeing 777 tipi yolcu uçağının Ukrayna semalarında vurulduğu iddia edilirken, 15 kişilik mürettebat ve 295 yolcunun tamamının hayatını kaybettiği belirtildi.

Rus İnterfaks haber ajansına konuşan bir kaynak, yolcu uçağının BUK füzesiyle vurulduğunu iddia etti. Rusya sınırına yakın bir noktaya düşen yolcu uçağının 10 bin metrenin üzerinde uçarken vurulduğu belirtildi.

Uçak Amsterdam-Kuala Lumpur seferini gerçekleştiriyordu. Uçağın Donetsk bölgesi Şahtarsk yakınlarında düştüğü ifade edildi.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı yetkilisi Anton Geraşenko 15’i mürettebat 295 kişinin tamamının öldüğünü doğruladı. Bölgeye arama ve kurtarma ekipleri gönderildi.

Ukrayna makamları uçağın ayrılıkçı güçler tarafından vurulduğunu iddia ederken, Rus yanlısı ayrılıkçılar ise düşürülmesiyle bir bağlantılarının bulunmadığını savundu.

 

UKRAYNA’DAKİ AYRILIKÇILAR: YOLCU UÇAĞINI BİZ VURMADIK

Ukrayna’nın doğu bölgesinde tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden ayrılıkçı Donetsk Halk Cumhuriyeti yetkilileri, Malezya uçağının düşürülmesi konusunda müdahalelerinin olmadığını, yolcu uçağını vuracak herhangi bir askeri donanıma da sahip olmadıklarını açıkladı.

Rus RİA Novosti haber ajansına bilgi veren yerel halk, uçağın enkazından parçaları gördüklerini, ancak yolcu cesetlerine henüz ulaşmadıklarını ifade etti.

Ayrılıkçı Donetsk Halk Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Andrey Purgin, “Olayı yeni duyduk. Bu yükseklikte bir uçağı vurmak için milis güçlerin kapasitesi olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Bizim taşınabilir füze savunma sistemlerimiz var. Bunların kapasitesi de en fazla 5 kilometre…” bilgisini verdi.

Ukrayna’da bazı kaynaklar ise Malezya uçağının ayrıçıkçı güçler tarafından Buk SA-17 füzeleri ile vurulduğunu iddia etmişti.

EN AZ 100 CESEDE ULAŞTIK

Ukrayna arama ve kurtarma ekibi, ülkenin doğusunda Grabovo köyü yakınlarında düşen yolcu uçağından şimdiye kadar 100’den fazla cesede ulaştıklarını bildirdi.

Uçağın enkazının yaklaşık 15 kilometrelik bir alana yayıldığı kaydediliyor. Uçağın kuyruk kısmındaki renklerin Malezya Havayolları’na ait olduğunu gösterdiği kaydedildi.

TARAFLAR BİRBİRİNİ SUÇLUYOR

Kiev yönetimi, bölgenin Ukrayna ayrılıkçı grupların kontrolünde olduğunu ve onlar tarafından düşürüldüğünü iddia ederken, tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti (DPR) Başbakanı Aleksandr Boroday da, uçağın düşürülmesinin Ukrayna ordusunun bir provokasyonu olduğunu savundu.

Boroday, “Yolcu uçağının Donetsk yakınlarında düştüğünü teyit ediyoruz. DPR yetkilileri düşen uçağın enkazının bulunduğu alana ulaştı. Olay Ukrayna ordusunun provokasyonundan başka bir şey değil. Milis güçler bu yükseklikte bir yolcu uçağını vuracak füzelere sahip değil. Bizim füze savunma sistemlerimizin maksimum yüksekliği 2,5 kilometre.” bilgisini verdi.

Uluslararası uzman ve denetçileri kabul etmeye hazır olduklarını, gerçeklerin tamamı ile aydınlatılmasını istediklerini kaydeden Boroday, Ukrayna hava kuvvetlerinin uçağı düşürmesinin ihtimal dışı olmadığını savundu.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı yetkilisi Anton Geraşçenko, 295 kişinin öldüğünü doğruladı. İnterfaks haber ajansına konuşan Ukrayna Soruşturma Komisyonu yetkilileri, uçağın düştüğü bölgenin ayrılıkçı güçlerin kontrolünde olduğunu ve bölgeye girmelerinin mümkün olmadığını söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.