Mahmud Abbas ilk zafer ziyaretini Türkiye’ye yapacak

Mahmud Abbas ilk zafer ziyaretini Türkiye’ye yapacak

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda yapılan oylama ile Filistin’in artık ‘üye olmayan gözlemci devlet’ statüsüne ulaşmasıyla çok önemli kazanımlar elde edildiğine işaret eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ‘‘Öncelikle Filistin otoritesi lafsı yerine artık Filistin Devleti var’’ dedi.

Türk gazetecilerine Türkiye’ye hareketinden önce açıklamada bulunan Bakan Davutoğlu, Filistin’in devlet statüsünü kazanmasıyla artık bir devletin topraklarının işgal edildiği gerçeğinin uluslar arası toplum tarafından gözardı edilemeyeceğini kaydetti.

Filistin için yapılan BM’deki tarihi oylamada verilen lehte ve alehte oy sayılarının çok önemli olduğuna vurguda bulunan Bakan Davutoğlu, ‘‘Bu şu demektir; uluslar arası toplum artık kahir ekseni ile Filistin davasını Birleşmiş Milletler davası olarak benimsemiş demektir’’ dedi.

Hem Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, hem Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın hem de kendisinin Filistin’e daha fazla destek bulabilmek amacıyla iki hafta önceden kampanya başlattıklarını hatırlatan Davutoğlu, ‘‘Bugün ilk defa Filistin halkı Birleşmiş Milletler’den elle tutulur bir netice almış oldu’’ dedi.

Uluslar arası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) Filistin’in müracaat etmeyeceği yolunda bir garanti verilip verilmediği sorusuna Bakan, ‘‘Hayır böyle bir söz verilmedi, verilmesi de doğru değildir. Filistin’in üye olma statüsüyle devlet olma hakkını alacağından her an bunu (UCM gitme) kullanma hakkına sahiptir. Ama bunu kullanıp kullanmama Filistin Devleti’nin vereceği bir karar’’ dedi.

Filistin’in UCM’ye gitmemesini arzu edenlerin İsrail’e işgal altında tuttuğu topraklarda daha fazla yerleşim yerleri yapmaması konusunda baskı yapmaları gerektiğini belirten Davutoğlu şöyle konuştu; ‘‘Yalnızca Filistin’e baskı yaparak bölgede barış kurulmaz. Bugüne kadar hep Filistinliler üzerine baskı uygulandı, hep onlara müracaat etmeyin başınıza şu gelir, şunu yapmayın böyle sonuçları olur denildi. Peki İsrail’in yaptığı hukuk dışı uygulamaların müeyidesi ne; o müeyide yok. Şimdi o müeyide doğmuş oluyor aslında bakarsınız.’’

Filistinliler arasında artık bir birlikteliğin sağlanması gerektiğine de açıklamasında yer veren Bakan, bunu hem Abbas hem de Hamas lideri Halid Meşal ile görüştüklerini söyledi.

Flistin Devleti Başkanı Mahmud Abbas, BM Genel Kurulu’nda yapılan tarihi oylamada alınan sonucun sonunda ilk zafer ziyaretini Türkiye’ye yapacak. Konu ile ilgili bilgi veren Bakan Davutoğlu, Abbas’ın kendilerine ilk zafer ziyaretini Türkiye’ye yapmak istediğini ilettiğini, bunu da memnuniyetle kabul ettiklerini söyledi. BM’de alınan karar ile artık Filistin devletinin sınırlarının da artık belirlenmesi gerektiğini aktaran Davutoğlu, ‘‘Ve o sınırlara herkesin saygı göstermesi lazım. O bayrak Doğu Kudüs’te dalgalanması lazım’’ dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.