Lavrov: Suriye konusunda Rusya ve ABD’nin yaklaşımı çatışmıyor

Lavrov: Suriye konusunda Rusya ve ABD’nin yaklaşımı çatışmıyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye konusunda prensip olarak Rusya ve ABD’nin yaklaşımlarının çatışmadığını söyledi.

2 Eylül’de başlayan ve 8-9 günlerinde devlet başkanları zirvesi ile sona erecek APEC zirvesi çerçevesinde konuşan Lavrov, Moskova’nın zorlu konularda ortakları ile işbirliğini sürdüreceğini kaydetti.

Rusya ve ABD’nin Suriye’de aynı şeyi istediklerini savunan Lavrov, “Suriye’nin çoğulcu ve demokratik bir sisteme geçişini istiyoruz. Bu değişim ülkenin toprak bütünlüğüne, bağımsızlığına, egemenliğine ve birliğine saygılı olarak Suriyeliler tarafından gerçekleştirilmeli…” dedi.

APEC zirvesinde Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’la ikili görüşme gerçekleştirmesi beklenen Lavrov, Washington’la Suriye lideri Beşşar Esed’in görevi bırakması ve sonrasında sürecin nasıl işleyeceği konusunda fikir ayrılığı içerisinde olduklarını kaydetti.

Rusya Dışişleri Bakanı, “Herşey Suriyeliler tarafından müzakere masasında çözülmeli. Ülkenin geleceğine yönelik dışarıdan bir kısım diktelerin yapılmasının karşı yönde tepkiye neden olacağına inanıyorum…” değerlendirmesinde bulundu.

Kuzey Kore’nin nükleer programı ile ilgili siyasi ve uzman düzeyinde diyaloglarının devam ettiğine değinen Lavrov, uzun zamandır bekleyen uluslar arası görüşmelerin yeniden başlamasını desteklediklerini söyledi. Lavrov’a göre genç Kuzey Kore lideri Kim Jong-il nükleer silahlardan arındırılmış bir Kore havzası fikrine olumlu bakıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.