Lavrov: İran’a S-300 füze sistemlerini kısa sürede vereceğiz

Lavrov: İran’a S-300 füze sistemlerini kısa sürede vereceğiz

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran’a S-300 füze savunma sistemlerinin verilmesi için çalışmaların başladığını, kısa sürede sevkıyatın gerçekleşeceğini söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’le görüşmesinde konuşan Lavrov, “S-300’lerin sevkıyatı ile ilgili hazırlıklar sürüyor. Yakında gerçekleştirilecek” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, nükleer sorunun çözümünde ilerleme sağlanması sonrası 13 Nisan 2015’de İran’a yönelik S-300 sevkıyatının yasaklanmasına ilişkin kararı iptal etmişti.

Rusya ile İran arasında 800 milyon dolar değerinde 5 adet S-300 füze savunma sistemi satışı ile ilgili ilk anlaşma 2007’de imzalanmıştı. Dönemin Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, BM Güvenlik Konseyi’nin İran’a yönelik yaptırım kararına uyarak 2010’da anlaşmayı askıya almıştı.

Lavrov, 30 Haziran son tarih olarak belirlenen İran nükleer görüşmelerinin başarılı bir şekilde sonuçlanması için yardımcı olmaya çalıştığını söyledi. P5+1 grubundan İran nükleer sorununun çözümü ile ilgili ek taleplerde bulunmamalarını isteyen Lavrov, Çinli meslektaşı ile birlikte yaptıkları üçlü görüşmede Lozan görüşmelerinin sürdürülmesi konusunda mutabık kaldıklarını ifade etti.

İran ve Rusya arasında ilişkilerin geliştiğine değinen Lavrov, “İki ülke liderlerinin belirlediği çerçevede her alanda ilişkilerimiz gelişiyor” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.