Körfez ülkelerinden Mısır’daki askeri müdahaleye tam destek

Körfez ülkelerinden Mısır’daki askeri müdahaleye tam destek

Mısır’da dün gerçekleştirilen askeri müdahale Körfez ülkeleri tarafından hararete desteklendi.

 

Mısır’daki yeni yönetime ilk kutlama darbenin hemen ardından Suudi Arabistan’dan geldi. Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz, Mısır’da yönetime el koyan ordunun yeni devlet başkanı ilan ettiği Anayasa Mahkemesi Başkanı Adli Mansur’a, henüz yemin ederek göreve başlamadan, kutlama mesajı gönderdi.

 

Kral Abdullah, mesajında, “Tarihin bu kritik dönemecinde Mısır’da üstlendiğiniz liderlik dolayısıyla sizi tebrik ederim. Allah, omuzlarınıza yüklenen kardeş Mısır halkının umutlarını gerçekleştirme görevinde yardımcınız olsun. Mısır’ı karanlık tünelden kurtaran General Abdülfettah el Sisi’nin temsil ettiği tüm silahlı kuvvetleri de güçlü şekilde tebrik ederiz.” ifadelerine yer verdi.

 

Kral Abdullah, Suudi Arabistan’ın resmi haber ajansında yayınlanan mesajında, Mısır’a istikrar ve güvenin acilen gelmesini temenni etti.

 

Suudi Arabistan’ı Birleşik Arap Emirlikleri izledi. BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid Âl Nehyan, büyük Mısır halkının, içinden geçtiği bu zor anları atlatacağına emin olduğunu ifade etti. Bakan Abdullah bin Zayid, resmi haber ajansında yayınlanan açıklamasında, “Büyük Mısır Ordusu, ülkenin bir hukuk devleti olarak kalması için koruyucusu olduğunu bir kez daha göstermiştir.” ifadelerini kullandı.

 

Birleşik Arap Emirlikleri ülkede onlarca kişiyi darbe girişiminde bulunmak suçundan tutuklamış ve zanlıların Müslüman Kardeşler (MK) üyesi olduklarını öne sürmüştü.

 

Kuveyt de Mısır’da darbeden sonra iş başına getirilen Geçici Devlet Başkanı Adli Mansur’u kutladı.

 

Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el Ahmed el Cabir el Sabah, Mısır tarihinin bu zor dönemecindeki zorlukları aşması için Adli’ye başarı diledi. Mısır halkının güvenli ve müreffeh bir gelecek kurmayı başaracağına inancının tam olduğunu dile getirdi.

 

Kıdemli General Abdülfettah el Sisi liderliğindeki Mısır Ordusu’nun oynadığı olumlu ve tarihi rolü de övdüğünü belirten Kuveyt Emiri, iki ülke arasındaki kardeşlik ilişkilerine dikkat çekti ve işbirliğini artırmak istediklerini kaydetti.

 

Müslüman Kardeşler’i desteklediği bilinen tek Körfez ülkesi Katar’ın yeni Emiri Şeyh Tami bin Hamad Âl Sani de Adli Mansur’a kutlama mesajı gönderdi.

 

ESED REJİMİ MEMNUN

 

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed ise Mursi’nin devrilmesini ‘siyasi İslam’ın sonu’ şeklinde değerlendirdi. Mısır’da darbeye bahane olarak Mursi’nin ‘Suriye rejimi karşıtı bir mitinge katılmasıyla milli güvenliği tehlikeye atması’ da gösterilmişti.

 

Hüsnü Mübarek’in 2011 yılında devrilmesini ‘İslami uyanış’ olarak selamlayan İran ise özellikle Suriye meselesinde karşı karşıya geldiği Müslüman Kardeşler’in devrilmesiyle ilgili dengeli bir açıklama yaptı.

 

İsrail hükümeti konuyla ilgili resmi açıklama yapmaktan kaçındı. Darbe sürecinde Filistinlilerden Mısırı’ın içişlerine karışmamalarını isteyen Devlet Başkanı Mahmud Abbas da yemin etmesinin ardından Adli Mansur’u ve General Abdülfettah el Sisi’yi kutladı. Adli Mansur’a tebrik mesajı gönderen ülkeler arasında Ürdün de yer aldı.

 

SELEFİLER DARBEYİ KABULLENDİ

 

Mısır’ın en büyük ikinci İslami hareketi Selefiler ise sokaklardaki taraftarlarına evlerine dönme çağrısı yaptı.

 

Mısır’ın devlet haber ajansı MENA, ülkede ordunun Muhammed Mursi’yi devirmesini ardından Selefilerin “sokakları boşaltın ve evlerinize dönün” çağrısı yaptığını duyurdu. “İslami hareketin bütün çocuklarından” kendilerinin tehlikeye atmamalarını isteyen Selefi hareketi, “siyasi durumdaki değişimin gerçeklerini anlama” çağrısını yaptı.

 

BATI, YENİ MISIR YÖNETİMİYLE ÇALIŞMAYA HAZIR

 

ABD, AB ve BM ise Mısır’da bir an once demokrasiye geçilmesi ve şiddetten uzak durulmasını istedi. Darbeyi desteklemediğini vurgulayan İngiltere, yeni yönetimle çalışabileceğini belirtti.

 

Başkan Barack Obama, askeri müdahale sebebiyle bu ülkeye yapılan Amerikan yardımlarının etkilenip etkilenmeyeceği konusunda ilgili kurumların değerlendirmede bulunması talimatını da verdi.

 

Amerikan kanunlarına göre seçilmiş liderin askeri darbeyle devrildiği ülkelere yardımın askıya alınması gerekiyor. ABD, Mısır’a yıllık 1,5 milyar dolar askeri ve ekonomik destekte bulunuyordu.

 

AB Komisyonu Sözcüsü Michael Mann ise Mısır’a yaptıkları yardımın yeniden ele alınmasının şimdilik gündemde olmadığını dile getirdi.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.