Konsey, Kuzey Kore’yi kınadı, yaptırımları sonraya bıraktı

Konsey, Kuzey Kore’yi kınadı, yaptırımları sonraya bıraktı

Kuzey Kore’nin nükleer denemesi üzerine toplanan Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Pyongyang yönetimini şiddetle kınadı. Konseyin toplantısı sonunda yayınlanan basın bildirisinde Kuzey Kore’nin uluslararası anlaşmaları yok sayarak küresel barışı tehdit ettiğinin altı çizildi.

BM’nin New York’taki genel merkezinde gerçekleştirilen toplantı sonunda yayınlanan bildiride, Kuzey Kore’nin 1718 (2006 yılı), 1874 (2009 yılı) ile 2087 (geçtiğimiz Ocak ayında alınan karar) sayılı Güvenlik Konseyi kararlarını yaptığı üç nükleer deneme ile ihlal ettiği ve bunun uluslararası barış için tehdit anlamına geldiği belirtildi. Konsey, Kuzey Kore’nin nükleer denemesine yönelik alacağı yeni yaptırımlar için de derhal oturumlara başlanılacağını açıkladı.

Konsey’in 15 üyesinin de katıldığı toplantı New York yerel saat ile sabah 9:00 da başladı ve yaklaşık bir saat sürdü. Konsey’in acil toplantısında kısa bir konuşma yapan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Kuzey Kore’nin nükleer denemesini ‘‘provakatif’’ ve ‘‘düşüncesizlik’’ olarak değerlendirdi.

NÜKLEER DENEME 4.9 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREME YOL AÇTI

Nükleer Denemelerin Yasaklanması Anlaşması Örgütü (CTBTO) Başkanı Tibor Toth, Kuzey Kore’nin nükleer denemesinin uluslararası barış ve güvenliğe açık bir tehdit olduğunu söyledi.

Pyongyang yönetiminin dünya üzerinde nükleer silah denemesi yapan tek ülke olduğuna dikkat çeken Toth, nükleer silahsızlanma çabalarını da tehdit ettiğini vurguladı.

CBTBO uzmanları ise yeraltında yapılan bugünkü denemenin 4.9 büyüklüğündeki bir depreme sebep olduğuna dikkat çekerek, bunun 2009’daki denemeden iki kat güçlü olduğunu kaydetti. CBTBO’nun denemeyle ilgili verileri toplamaya devam edeceği belirtildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.