King: “Türk Hükümeti gazetecilere zanlı muamelesi yapmasın!”

King: “Türk Hükümeti gazetecilere zanlı muamelesi yapmasın!”

geoffkingpresspageCPJ’in İnternet Hukuku Koordinatörü Geoffrey King uyardı: “Yeni internet düzenlemesi, Türkiye’deki medya krizini yükseltir”

Türk Hükümeti’nin kısa süre içerisinde hayata geçirmek istediği internet yasasına, uluslararası medya kuruluşları sert tepkiler veriyor. New York merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (CPJ) İnternet Hukuku Koordinatörü Geoffrey King de yasayı eleştirenlerden. King, Türkiye’de hapisteki gazeteci sayısıyla zaten endişe verici bir boyutta olan  ifade özgürlüğünün, yeni düzenlenen 5651 sayılı internet yasası ile tamamen tehdit altında kaldığını söylüyor.

Zaman Amerika’ya yaptığı özel değerlendirmede, tasarının yasalaşması halinde, hâlihazırda yeterince kötü olan Türkiye’nin basın özgürlüğü sicilinin daha da kötüye gideceğini vurgulayan İnternet Hukuku Uzmanı Geoffrey King,  “5651 sayılı mevcut düzenlemenin şimdiye kadar hem Fırat Haber Ajansı, Özgür Gündem, Keditör gibi yerli, hem de YouTube, Vimeo, Metacafe, MySpace, Live Stream gibi yabancı kimi sitelerin kapanmasına sebep olduğu biliniyor. Veri saklamayı zorunlu kılan, URL’yi kolaylıkla bloke edilebilecek hale getiren, özgür akışı cezalandıran ve talebe bağlı olarak kullanıcının verilerini ulaşılabilir kılan bu yeni değişiklik, Türkiye’de gazetecik mesleğine saldırıdır.” dedi. King,  internet sayfalarının tek tek mahkeme kararı olmadan yasaklanabilmesine imkân tanıyan yasa taslağının, ifade özgürlüğüne karşı kullanılmaya yatkın olduğuna dikkat çekti.

CPJ’nin 2012’de yayınladığı Türkiye raporunda, basın özgürlüğü ihlalelerinin ayrıntılı şekilde belirtiliğini ifade eden King, CPJ’nin Türkiye’nin mevcut internet yasasına yönelik son değişiklikler konusunda çok endişeli olduğunu vurguladı . Yürürlükteki yasanın zaten gazetecilik üzerinde  baskı kurmak için kulanıldığını söyleyen King, “Bu yasa, önerilen değişikliklerle, Türk Hükümeti ve kamuyu ilgilendiren konularda adaletli ve doğru habercilik yapmak isteyen gazeteciler arsındaki dengeyi alt üst eder.” dedi.

“Türk hükümeti, görevi haber toplamak ve bildirmek olan gazetecilere zanlı muamelesi yapmamalı.” diyen  Geoffrey King, “Güçlü  yolsuzluk iddialarının ciddiyeti göz önüne alındığında, Türk hükümetinin bu medyaya müdahil tutumu, gazetecilerin dürüst habercilik yapabilmesi açısından gelinen noktanın hayati önem taşıdığını göstermektedir.” dedi. 

5156 sayılı yasaya bağlı yeni düzenleme 5 Şubat 2014, Çarşanba günü Meclis’te görüşülerek nihayi onayı vermesi için Cumhurbaşkanı’na gönderildi. Cumhurbaşkanı’nın yasayı onaylamak için sadece 15 günü olduğunu belirtilyor. Yasa Cumhurbaşkanı tarafından onaylandıktan sonra Resmi Gazete’de yayınlanarak  yürürlüğe girecek.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.