Kiev kan gölüne döndü: Çok sayıda ölü ve yaralı var

Kiev kan gölüne döndü: Çok sayıda ölü ve yaralı var

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de polisin, muhalif eylemcilerin geçen Kasım’dan bu yana işgal altında tuttukları kent merkezindeki meydana baskın düzenlemesi sonucu polis ve eylemcilerden 25 kişi hayatını kaybetti, 600’den fazla kişi de yaralı olarak hastanelere kaldırıldı. Öte yandan, halka seslenen Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, ölenlerin anlamsız bir kavgada hayatlarını kaybettiğini söyledi ve ‘İktidar seçimlerde kazanılır meydanlarda değil. Asıl olan Ukrayna’nın bekasıdır. İhtilafı, barış ve diyalog yoluyla durdurmak için hala geç değil.’ dedi. Bu arada Fransa ve ABD’nin de aralarında bulunduğu bazı ülkelerin Ukrayna’ya yaptırım fikrine sıcak baktığı belirtiliyor.

Ukraynalıların sadece ‘Meydan’ diye andığı Bağımsızlık Meydanı’nın elektriğini kesen güvenlik güçleri gece boyu eylemcileri püskürtmeye çalıştı. Kendilerini ateş çemberine alan eylemciler direnişini sürdürdü. Ateşi devam çıkma lastiklerle ve tahtalarla besleyen eylemcilere, kolluk kuvvetleri zırhlı araçlar ve TOMA’larla müdahale etti. Eylemciler attıkları molotoflarla bir zırhlı aracı yakarak kullanılmaz hale getirdi. Eylemciler güvenlik güçlerine; taş, havai fişek ve molotoflarla saldırırken, kolluk kuvvetleri ise ses bombaları, göz yaşartıcı bombalar ve plastik mermilerle karşılık verdi.

 

Ukrayna Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, olaylarda ölenlerin sayısının 25’e ulaştığı kaydedilirken, İçişleri Bakanlığı da ölen Emniyet görevlileri sayısının 9’a ulaştığını açıkladı. Sağlık Bakanı Vekili Raisa Bogatıryova yaptığı açıklamada, “Kiev’deki olaylar sonrasında hastanelere 605 kişi kaldırıldı. Bunlardan 263’ü eylemci, 342 ise polis. Hastaneye sevk edilenlerin büyük kısmı ateşli silahlarla yaralanmış.” dedi. Ölenlerin arasında Ukrayna’nın Vesti gazetesi muhabirinin de bulunduğu belirtildi.

Ukrayna’da haftalardır devam eden gösterilerde hükümet karşıtı protestocular, Kasım ayında Rusya ile ilişkileri güçlendirmek için Avrupa Birliği (AB) ile ticaret anlaşmasını son anda imzalamaktan kaçınan Cumhurbaşkanı Başkan Viktor Yanukoviç’in istifası çağrısında bulunuyor.

Protestocuların iki lideri şu ana dek istifa çağrılarını reddeden Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviçle görüşmeye gitti. AB yanlısı Udar Hareketi’nin lideri Vitali Kliçko ve Yurt Partisi lideri Arnesiy Yatsenyuk gece geç saatlerde Yanukoviç’in konutuna ulaştı. Ancak cumhurbaşkanıyla görüşüp görüşemedikleri bilinmiyor.

Öte yandan alevler içerisinde kalan meydanın sahnesinde muhalifler propagandalarını sürdürdü. Muhalifler, yaptıkları konuşmada Bağımsızlık Meydanı’nı ‘özgürlük adası’na çevireceklerini söyledi.

‘Putin, müdahale tavsiyesinde bulunmadı’

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’le yaptığı  telefon görüşmesinde,  gösteriye nasıl müdahalede bulunulacağı konusunda herhangi bir tavsiyenin yapılmadığını söylendi. Putin’in Ukrayna’nın içişlerine karışma ya da krizin nasıl çözüleceği konusunda Yanukoviç’e herhangi bir değerlendirmede bulunmadığını belirtilirken, “Rusya devlet başkanı Ukraynalı meslektaşına ne yapması gerektiği konusunda tavsiyede bulunmaz. Gelecekte de bu yönde herhangi bir teklif olmaz…” denildi. Putin’in, gelişmeleri Ukrayna yönetimine karşı bir darbe girişimi olarak değerlendirdiğini belirtildi.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ise artan şiddetle ilgili endişelerini dile getirerek hükümet güçlerini geri çekmesi ve müdahaleyi kısıtlı tutmasını istedi. Açıklamada, ABD’nin Ukrayna halkının iradesi ve isteklerini yansıtan ve krize barışçıl bir çözüm sunan gayretleri desteklediği bildirildi.

Ukrayna’ya yaptırım kapıda

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Ukrayna’nın başkenti Kiev’de yaşanan şiddet olayları karşısında Avrupa Birliği’nden gelecek bir yaptırıma destek vereceğini açıkladı. Polonya ve Macaristan da şiddet olaylarının baş gösterdiği Ukrayna’ya AB tarafından yaptırım uygulanmasını desteklediğini açıkladı.

ABD’nin de uluslararası yaptırım ihtimalini gündeme aldıği belirtildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.