Kerry: Yapıcı ve olumlu görüşmeler gerçekleşti

Kerry: Yapıcı ve olumlu görüşmeler gerçekleşti

 

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, başkent Washington’da biraraya gelen İsrail ile Filistin müzakere heyetleri ile görüşmeler sonrası basın açıklaması yaptı. Görüşmelerin çok yapıcı ve olumlu geçtiğini belirten Kerry, tarafların iki hafta içerisinde bölgede yeni bir görüşme yapılması konusunda uzlaştığını dile getirdi.

İsrail ve Filistin yönetimi 3 yıl aradan sonra Washington’da barış görüşmelerine tekrar başladı. Heyetler iki gün süren görüşmeler sonrası bugün basın karşısına geçti. Dışişleri Bakanlığında gerçekleşen basın toplantısına ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İsrail Adalet Bakanı Tzipi Livni ve Filistinli müzakereci Saib Erekat katıldı. John Kerry konuşmasında tarafların barış yapmak konusunda inançlı olduklarını söyledi. İki hafta içerisinde bölgede yeni bir görüşme yapılması konusunda uzlaşıldığını ifade eden Kerry, tarafların 9 ay sonunda anlaşmaya varmayı amaçladığını vurguladı.

Heyetler görüşmeler boyunca ana meselelerin ve diğer tüm konuların masada olması konusunda anlaştı. Müzakerelerin ‘aralıksız, devamlı ve anlamlı’ bir şekilde sürdürülmesi konusunda da heyetlerin uzlaşmaya vardığını ifade eden Kerry, “Eğer birileri size İsrailliler ve Filistinliler kendilerini ayıran problemler için ortak bir zemin veya yer bulamaz derlerse onlara inanmayın.” sözleriyle barışa olan inancını vurguladı.

Yolun zorlu ve güçlü şüphelerin varlığının farkında olduğunu ifade eden Kerry, ancak Livni ve Erekat gibi yetenekli saygı duyulan müzakereciler ile barışa ulaşılabileceğine ikna olduğunu söyledi. Kerry, “Şiddetle inanıyorum ki liderler, müzakereciler ve vatandaşların barış adına bu çabalara katkıda bulunmak için basit bir sebebi var: Çünkü yapmak zorundalar.” ifadelerini kullandı.

TEK YOL İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM

Yan yana barış ve güvenlik içinde iki devletli çözüme ulaşılması gerektiğini dile getiren Kerry, “Uygulanabilir iki devletli çözüm çatışmaları bitirebilecek tek yol. Bunun için fazla zaman yok ve başka alternatif de yok.” şeklinde konuştu. Kerry, “İki devlet, çünkü iki gururlu halk da kendilerinin olduğunu söyleyebilecek bir ülkeyi hak ediyor. İki devlet, çünkü iki halkın çocukları da güvenlik ve özgürlük noktasında yasal isteklerini gerçekleştirme şansını hak ediyor. İki devlet, çünkü artık kalıcı bir barışın zamanı” dedi.

Kerry ayrıca, İsrail’in Batı Şeria’da durumu düzeltmek için gelecek günlerde bir takım adımlar atacağını da duyurdu.

FİLİSTİNLİLER YETERİ KADAR ACI ÇEKTİ

Basın toplantısında Saib Erekat ve Tzipi Livni de söz alarak kısa birer konuşma yaptı. Filistinli Başmüzakereci Saib Erekat, Obama ve Kerry’ya çabalarından dolayı teşekkürler etti.

Filistinlilerin yeteri kadar acı çektiğini ifade eden Erekat, kimsenin barış çabalarının başarılı olmasından Filistinliler kadar yarar sağlamayacağını söyledi. Erekat ayrıca, müzakerelere tüm nihai statü konularının dahil edilmesi ve eksiksik olarak çözülecek olmasından memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

Tzipi Livni ise İsrail hükümetinin İsrail halkını güvenliğini sağlamak adına herşeyi yapmaya borçlu olduğunu söyledi. Amaçlarının geçmişi tartışmak olmadığını ifade eden Livni gelecek adına karar vermek ve çözüm oluşturmak için Washington’da bulunduklarını belirtti.

Heyetler ayrıca ABD Başkanı Barack Obama ve Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Beyaz Saray’da bir araya geldi. Müzakerlerin ikinci gününde gerçekleşen Beyaz Saray buluşmasının detayları hakkında herhangi bir bilgi verilmezken Kerry, bu görüşmelerinde de çok olumlu geçtiğini ifade etti.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.