Kerry: Rusya’nın teklifini çok beklemeyeceğiz

Kerry: Rusya’nın teklifini çok beklemeyeceğiz

Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya’nın kimyasal silahların uluslararası denetime alınması konusundaki işbirliği teklifini ‘ideal yol’ olarak değerlendirdi ancak bunu fazla bekleyemeceklerini dile getirdi.

John Kerry, Savunma Bakanı Chuck Hagel ve Genelkurmay Başkanı General Martin Dempsey Senato Silahlı Kuvvetler Komitesi’nde düzenlenen Suriye oturumuna katıldı.

John Kerry oturumda Rusya’nın teklifini değerlendirdi. Rusya’nın teklifinin askeri harekattan uzak durulması yolunu açtığını söyledi. Başkan Barack Obama’nın diplomatik çözümden yana olduğunu hatırlatan Kerry, Teklif için beklediklerini ancak çok fazla bekleyemeceklerini dile getirdi. Rusya’nın teklifinin askeri müdahalenin ertelenmesine yönelik bir taktik olmasına izin vermeyeceklerinin altını çizen Kerry,“Başkan Obama buna dikkatle bakacak ama bu teklif hızlı olmalı, gerçek olmalı ve kanıtlanabilir olmalı. Erteleme taktiği olamaz.” dedi. Kerry bu düşüncelerini Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’a da ilettiğini ifade etti.

Askeri güç kullanımı seçeneğinin kesinlikle masadan kaldırılmayacağını ifade eden Kerry, müdahale konusunda adım atılmamasının İran’a zayıf bir Amerika mesajı verilebileceğine dikkat çekti. Kerry ayrıca Senato’da ertelenen oylama hakkında Başkan Obama’nın oylamanın ‘ne zaman ve nasıl’ Kongre’nin lider isimleriyle görüşeceğini dile getirdi.

 

Savunma Bakanı Chuck Hagel da komitede yaptığı konuşmada herkesin planın krize gerçek bir çözüm olması konusunda ümitli olduğunu ancak askeri müdahale ihtimalinin masada kalması gerektiğini belirtti.

ABD’nin askeri müdahalede kararlı tutumunun ardından Rusya’nın teklifinin geldiğine dikkat çeken Hagel, diplomatik yolun başarılı olabilmesinin askeri müdahale tehdidinin devam etmesine bağlı olduğunu ifade etti.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.