Kerry: Rusya’nın önerisi doğrulanabilir olmalı

Kerry: Rusya’nın önerisi doğrulanabilir olmalı

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya’nın önerisi konusunda açıklamalarda bulundu. Önerinin doğrulanabilir olması adına sınırsız araştırma ve erişim izni verilmesi gerektiğine vurgu yapan Kerry, “Bu bir oyun olamaz.” dedi.

Dışişleri Bakanı John Kerry New York Times gazetesi yazarı Nicholas Kristof, ‘Syria Deeply’ internet sitesinin kurucusu Lara Setrakian ve Eğitimcilerin İnsan Hakları Entitüsü Başkan Yardımcısı Andrew Beiter’ın sorularına Google’ın videolu görüşme servisi ‘Hangout’ üzerinden cevap verdi.

Rusya’nın Suriye konusundaki önerisi hakkında açıklamalarda bulunan Kerry, Lavrov’un kendilerine teklifin detayları hakkında bugün bilgilendirme yapmasını beklediklerini dile getirdi. Kerry “Onları bize gönderecek. Gayri resmi olarak gün içinde gelecek. Onları gözden geçirme fırsatımız olacak.” şeklinde konuştu.

Öneri hakkındaki görüşlerini Rusya tarafına çok açık bir şekilde ilettiklerini dile getiren Kerry, “Bize tamamen doğrulanabilir bütünüyle açıklanabilir, süregelen süreçte kanıtlanabilir bir teklif olduğunu göstermeleri gerektine inanıyoruz.” dedi. Kerry ayrıca Rusya ve Çin’in BM Milletler’de 11 veya 12 kez bu yönde atılacak adımları bloke ettiğini hatırlattı.

Konunun müzakare sürecini uzun tutmak gibi bir planlarının olmadığun ifade eden Kerry, “Ben ve ABD Başkanı inanıyoruz ki bunu önümüzdeki birkaç gün içinde açıklığa kavuşturacağız.” dedi.

KİMYASAL SİLAHLARA SAHİP OLDUKLARINI BİLE KABUL ETMİYORLARDI

Suriye rejiminin daha önce kimyasal silahlara sahip olduklarını bile kabul etmediğine dikkat çeken Kerry, “Şu anda sadece sahip olduklarını kabul etmiyorlar aynı zamanda uluslararası standartlara uygun hareket etmeye hazır olduklarını da söylüyorlar.” dedi. Kerry, Suriye’nin bu yaklaşımını ABD’nin askeri müdahale konusundaki kararlılığına bağladı.

Suriye’de daha ılımlı bir muhalefetin kendileri için önemli olduğuna ve Başkan Barack Obama’nın birkaç ay önce ABD’nin ılımlı bir muhalefet için yardımlarının artırılması gerektiğini dile getirdiğini ifade eden Kerry, muhaliflere yapılan yardımlar konusunda ise detaylı bilgi veremeyeceğini söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.