Kerry: Rusya, Gürcistan topraklarından çekilmeli

Kerry: Rusya, Gürcistan topraklarından çekilmeli

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Rusya’nın işgal altındaki Gürcistan topraklarındaki askeri varlığının bir an önce geri çekilmesi gerektiğini söyledi.

Kerry, Gürcistan temasları çerçevesinde Başbakanı Georgi Kvrikashvili ile iki ülke ilişkilerini geliştirmeye dair imzalanan protokol sonrası düzenlenen ortak basın toplantısına katıldı. Toplantıda Kerry, ülkenin toprak bütünlüğünün korunmasına engel Rusya askeri varlığının bir an önce işgal edilen yerlerden çekilmesi gerektiğini bildirdi.

Kerry, ülkesinin imzalanan işbirliği protokolü ile birlikte başta askeri savunma olmak üzere birçok konuda desteklerinin artarak devam edeceğini belirtti.

Gürcistan’a gelirken ABD Başkanı Barack Obama’nın da mesajını beraberinde getirdiğini belirten Kerry, söz konusu mesajda Gürcistan’ın NATO’ya üyelik konusunda ülkesinin tam desteğini ifade ettiğini bildirdi

Gürcistan’ın demokratik reformları hızla gerçekleştirdiğini altını çizen Kerry, 8 Ekim tarihinde yapılacak genel seçimlerin ülke demokrasisi adına turnusol kağıdı hükmünde olduğunu söyledi.
Seçmenin özgür iradesinin sandığa yansıdığı adil seçimlerin, ülkeye kazancının büyük olacağını belirten Kerry, başta iç barış olmak üzere bölgesel güvenliğe de katkısının olacağını ifade etti.

Gürcistan’ın, bölgesinde demokratik anlamda bir model olduğunu ve bu olgunun korunması gerektiğini belirten Kerry, ülkede görüşmeyi öngördüğü diğer siyasi liderlerle de aynı konu üzerinde duracaklarını ifade etti.

Başbakan Kvrikaşvili’de iki ülke arasında imzalanan protokol ile ülkesinin savunma ve güvenlik başta olmak üzere eğitim, kültür ve ekonomi alanlarında kazanımları olacağını bildirdi. Protokolün içeriği konusuna değinen Kvrikashvili karşılıklı ekonomi ve ticaretin arttırılması, enerji yatırımları ve demokratik reformlar gibi konuları kapsadığını bildirdi.

John Kery’nin bu gün ayrıca Cumhurbaşkanı Margvelashvili ile bir araya gelmesi öngörülürken yarınki temasları çerçevesinde parlamentoda grubu bulunan siyasi grupların temsilcileri ile bir toplantı gerçekleştirmesi bekleniyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.