Kerry, Mısırlı mevkidaşı Amr ile bir araya geldi

Kerry, Mısırlı mevkidaşı Amr ile bir araya geldi

Mısır’ın başkenti Kahire’de temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı John Kerry, Mısırlı mevkidaşı Muhammed Kamil Amr ile bir araya geldi.
    
Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Kerry, nisan ayında yapılacak genel seçimleri boykot kararı alan Mısır muhalefetine siyasi sürece katılmaları çağrısında bulundu.
    
Mısır halkına seslenen Kerry, ”Önünüzde bir seçim var. Mısır Hükümeti’nin seçimin şeffaflığı ve güvenilirliğini sağlamak için uluslararası gözlemcileri kabul etmesinden memnunuz” dedi.
        
“MISIR’IN İÇ İŞLERİNE KARIŞMAK İÇİN GELMEDİM”
        
Basın toplantısında, Mısır muhalefetinin, Washington’ın Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye destek verdiği eleştirilerine yanıt olarak yorumlanan açıklamalarda bulunan Kerry, ABD ve Obama yönetiminin belirli bir gruba değil, Mısır devleti ve halkına destek verdiğini sık sık tekrarladı.
    
Kerry, Mısır’ın içişlerine karışmak, belirli bir kişi veya parti için değil, Başkan Obama adına bir dost olarak Mısır halkını ve demokratik süreci desteklemek için Kahire’ye geldiğini belirtti. ABD Dışişleri Bakanı, Mısır’ın siyasi ve ekonomik kalkınması için dost ve müttefik olarak ABD’nin desteğinin devam edeceğini vurguladı.
    
Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kamil Amr da ülkesinin geçtiği süreçte ve özellikle ekonomi alanında, stratejik müttefik olarak gördükleri ABD’nin Mısır’ın yanında yer almasını beklediklerini kaydetti.
        
SİYASİ PARTİ TEMSİLCİLERİYLE TOPLANTI
        
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, temasları çerçevesinde gün içinde Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi ve Mısır muhalefetinin önde gelen isimlerinden Kongre Partisi Genel Başkanı ve eski Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa ile görüştü. Kerry, daha sonra çoğunluğu muhalefet cephesine mensup siyasi parti temsilcileriyle bir araya geldi.
    
John Kerry’nin Mısırlı siyasetçilerle düzenlediği toplantıya, Ulusal Kurtuluş Cephesi’nden eski Dışişleri Bakanı ve Amr Musa’nın başkanı olduğu Kongre Partisi’nin başkan yardımcısı Muhammed el-Urabi ile Anayasa Partisi’nden Cemile İsmail ve Samih Mekram Abid iştirak ederken, Ulusal Kurtuluş Cephesi dışından da Reform ve Kalkınma Partisi Başkanı Muhammed Enver Sedat, liberal Devrimin Yarını Partisi Başkanı Eymen Nur katıldı.
    
Solcu ve Nasırcı pek çok partiden oluşan ve liderliğini Hamdin Sabbahi’nin yaptığı Halk Akımı Platformu ise Kerry’nin ziyaretini protesto etti ve toplantıda yer almadı.
        
ABD İLE İLİŞKİLER İMF İLE ANLAŞMAYA BAĞLI
        
Siyasetçilerle bir araya gelmesinin ardından basın toplantısı düzenleyen Kerry, Mısırlıların gösteri yapmayı bırakıp ekonomiyi iyileştirmek için sürekli çalışması gerektiğini söyledi.
    
Mısır’ın alınacak kredi konusunda IMF ile anlaşmaya varmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Kerry, ABD’nin Mısır’la işbirliğine gitmesinin ancak bu ülkenin IMF ile ilgili doğru kararlar almasına bağlı olduğunu söyledi.
    
Mısır ekonomisinin ayakları üstünde durmasının önemine işaret eden Kerry, ”Washington, ithalatın artırılması yolunda Mısır halkına ekonomik destek vermek istemektedir” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.