Kerry, Maliki ile Suriye ve ikili ilişkileri görüştü

Kerry, Maliki ile Suriye ve ikili ilişkileri görüştü

Dışişleri Bakanı John Kerry, Irak’a yaptığı sürpriz ziyaret çerçevesinde Irak Başbakanı Nuri el-Maliki ile bir araya geldi.

    

Maliki ile Kerry arasındaki görüşmede öncelikli olarak Suriye krizine siyasi çözüm bulunmasının gerekliliği ve iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinin ele alındığı bildirildi.

    

Irak Bakanlar Kurulu’ndan yapılan yazılı açıklamada, tarafların Suriye’deki krizin siyasi yollarla çözülmesi konusunda hemfikir olduğu ve Suriye’deki olaylardan duyulan endişenin paylaşıldığı belirtildi.

    

Açıklamada ayrıca, tarafların iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirme ve 2008’de imzalanan stratejik çerçeve anlaşması ışığında işbirliğinin artırılması konularını görüştükleri kaydedildi.

    

Maliki’nin görüşme esnasında ülkesinin ABD ile iyi ilişkiler kurmaya ve çerçeve anlaşmasına bütün alanlarda işlerlik kazandırmaya çalıştığını söylediği belirtildi. Kerry’nin ise ülkesinin Irak hükümetinin Suriye’deki olaylara bakışını önemsediğini ve terörle mücadelede Irak’a her zaman destek olacağını dile getirdiği belirtildi.

    

Irak ve ABD Kasım 2008’de ekonomi, diplomasi, güvenlik, imar ve kültürel alanlardaki ortaklığı pekiştirmek için ”stratejik çerçeve anlaşması” imzalamıştı.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.