Kerkük petrolleri Kürtlerin eline geçti

Kerkük petrolleri Kürtlerin eline geçti

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’ne (IBKY) bağlı peşmerge güçleri Kerkük yakınlarında bulunan iki petrol sahasını dün ele geçirdi. Irak Petrol Bakanlığı tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada petrol sahalarının el değiştirmesinin ardından Arap personelin işten çıkarılarak yerlerine Kürt çalışanların getirildiği bildirildi.

Petrol firması yetkilileri petrol sahasındaki üretim faaliyetlerinin tamamen Kürtlerin eline geçtiğini açıkladı. Kentteki petrol sahalarının 5 milyar varilin üzerinde rezerve sahip olduğu düşünülüyor.

IBKY petrol sahalarıyla büyük ekonomik kazanım elde ederken Bağdat’taki kabinede yer alan Kürt bakanlar da merkezi hükümetle Iraklı Kürtlerin bağını zayıflatacak bir adım attı. Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Kürtlerin Irak hükümetine katılımını tamamen askıya aldığını duyurdu. Kendisi de bir Kürt olan Bakan Zebari, kabine içinde 4 bakan ve bir başbakan yardımcısından oluşan Kürt blokun Başbakan Nuri el Maliki liderliğindeki hükümetiyle iştirakini dondurduğunu söyledi. Zebari, alınan karara Maliki’nin Erbil’e yönelttiği radikal Selefi örgüt IŞİD’e yardım yataklık suçlamasını sebep gösterdi. Kürt bakan, 30 Nisan’daki seçimlerle gelen parlamentoya Kürt katılımının ise devam edeceğini söyledi.

Öte yandan, mezhep ve etnik kimliği üzerinden yaşadığı fiili bölünme ile iç savaşın eşiğine gelen ülkede Şiilerin manevi lideri Ayetullah Ali Sistani, Şii birliklere mezheplerine ve siyasi tercihlerine bakılmaksızın bütün Iraklıların haklarına saygılı olma çağrısında bulundu. Yardımcısı tarafından ulaştırılan vaaz metninde “Irak silahlı güçleri ve onlara katılan gönüllü birliklere” seslenen Şii lider, “Bütün halkın hukukuna tam bağlılık içinde olmak gerekir.” ifadelerini kullandı. IŞİD’in süratle Irak topraklarını işgali ve özellikle Şiileri hedef alması üzerine Sistani’nin geçen ay yaptığı silahlanma çağrısına on binlerce sivil Şii olumlu cevap vermişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.