Kenyalı akrabaları, Obama’nın seçileceğinden ümitli

Kenyalı akrabaları, Obama’nın seçileceğinden ümitli

ABD’de yaklaşan seçim heyecanı ülke dışına da taştı. Kenya’da ABD Başkanı Barack Obama’nın büyükannesinin yaşadığı köyün sakinleri, akrabalarının kazanacağına kesin gözü ile bakıyor. 6 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimlerinde yarışan Barack Obama’ya, babasının memleketi olan Kenya’dan büyük destek var.

Kenya’nın batısındaki Siaya Eyaletine bağlı Kogela köyü, Obama’nın doğduğu köy olarak büyük üne sahip. Köylüler, Obama’nın yeniden başkan olması için her akşam bir araya gelip dua ediyor. Obama mitinglerde ter dökerken, Kenya’nın Kogelo köyünde yaşayan akrabaları da, radyodan heyecanla yeğenlerini takip ediyor.

Kenya’da önde gelen tüm gazeteler, Obama’ya geniş yer vererek halkı bilgilendirmeye devam ediyor. Gazeteler özelikle Kogela köyünü üs edinerek dünyaya köyden olup bitenleri aktarmaya çalışıyor. Haberlerde, köyün tek gündeminin ABD seçimleri ve Obama olduğu belirtilirken; köylülerin her akşam bir araya gelip “Kamukunjis” denilen toplantılar çerçevesinde seçim tartışmaları yaptığı belirtiliyor.

Obama’nın kazanması için dua ettiklerini belirten Patricia Wangul Okoht isimli köylü, “Obama’nın kazanması ile bu köyde büyük değişim yaşandı. Köyümüz çok farklı bir hale geldi; elektrik ve yol düzeltildi. Artık diğer bölgelerle iletişimimiz var.” diyor. Okoth, yaşadıkları değişimi şu sözlerle anlatıyor: “Köyde örgütler kuruldu. ABD’den köye direkt yardım gelmesi sağlandı. Kadınlar için kurslar düzenlenerek sosyal hayata kazandırıldı. Köylülere hayvanlar verilerek geçimleri kolaylaştırıldı.” dedi.

Muhtar Yardımcısı Joseph Ogutu ise Kenya hükümetinin kendilerine karşı artık çok daha hassas davrandıklarını ifade ediyor. Gabrel Okoth ise, 2007 yılında köy merkezinde 5 olan ticari bina sayısının şimdi ise 70’ten fazla olduğuna dikkat çekiyor.

Köylüler, Obama’nın kazanması halinde bu gururun kendilerine yeteceğini belirterek “Derdimiz Obama’nın göndereceği para ve hediyeler değil. Bu tamamen gurur meselesi. O bizim çocuğumuz. ABD başkanı olmasının gururu bize yeter.” ifadelerini kullanıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.