Katalonya’nın geleceğini yarınki tarihi seçim belirleyecek

Katalonya’nın geleceğini yarınki tarihi seçim belirleyecek

İspanya’nın 17 özerk bölgesinden biri olan Katalonya yarın tarihi seçime gidiyor. Katalanlar ilk kez seçimle geleceklerini belirleyecek. Seçimde 135 sandalyeli Katalan Parlamentosu için yedi parti yarışıyor. Seçmenler, sandıkta özerk bölgenin yönetim şekline ilişkin üç farklı senaryo için oyunu kullanacak. Seçmenler; bağımsızlık, federalizm ve mevcut özerk yönetim ile devam konusunda kararını sandıkta verecek.

İspanya’nın ekonomik krize girmesiyle birlikte bağımsızlık tartışmasını alevlendiren Katalonya Özerk Bölgesi Başkanı Artur Mas’ın milliyetçi partisi CiU (Convergència i Unió) başta olmak üzere ICV (Iniciativa per Catalunya Verds) , ERC (Esquerra Republicana de Catalunya), SI (Solidaritat per la Independència) partileri bağımsızlık istiyor. Ayrılıkçı partiler seçmenlerine, İspanya’dan tamamen koparak Avrupa Birliği (AB) içerisinde yeni bir devlet olma vaadi veriyor.

Katalonya Özerk Bölgesi’nde 2003-2010 yılları arasında iktidarda olan Sosyalist Parti PSC (Partit dels Socialistes de Catalunya) federalizmi savunuyor. Katalonya’ya şimdikinden çok daha fazla hak talep eden PSC, yeni federal sistem sayesinde savunma, dışişleri ve minimum seviyede mali meseleleri İspanya’ya bırakmayı hedefliyor.
Katalonya Halk Partisi (PPC) ve Vatandaşlar Partisi (Ciutadans) ise mevcut özerk yönetimi korumayı vaat ediyor.

İspanya’nın en kalabalık ikinci bölgesi olan Katalonya’da 5 milyondan fazla kayıtlı seçmen bulunuyor. Seçmenlerin 150 binden fazlası yurtdışında. Seçim öncesi yapılan anketler, bağımsızlık isteyenlerin meclis çoğunluğunu sağlayacağını gösterdi. CiU Başkanı Artur Mas’ın bağımsızlık referandumu için istediği mutlak çoğunluk(68 sandalye) elde edilmezse de bağımsızlık yanlısı partilerin mecliste ağırlıkta olacağını gösteriyor. İspanya’nın en zengin bölgesi olan Katalonya’nın 42 milyar Euro borcu bulunurken, bağımsızlık yanlıları düştükleri bu durumdan merkez hükümeti sorumlu tutuyor.

Özgürlüğün mimarları olun

Katalonya Özerk Bölgesi Başkanı Artur Mas, sona eren seçim kampanyasının kapanış konuşmasında, 25 Kasım seçimleri için Katalanları ‘özgürlüğün mimarları olmaya’ çağırdı.

Artur Mas, uluslararası medya kuruluşlarının yoğun ilgi gösterdiği konuşmasının bir bölümünü İngilizce yaptı. Katalonya’nın birçok zorluğa karşı mücadele etmek zorunda kalan dünyanın en eski milletlerinden biri olduğunu kaydeden Mas, her şey rağmen kültürüyle, milletiyle ve diliyle hayatta olduklarını söyledi.

Öte yandan bir televizyon kanalına konuk olan CiU Başkanı Artur Mas, hakkında çıkan yolsuzluk iddialarına sert tepki gösterdi. Artur Mas, iddia edildiği gibi İsviçre’de hesabının olmadığını, eşiyle birlikte sadece Katalonya’da banka hesaplarının bulunduğunu ifade etti.

Yolsuzluk iddialarından dolayı hapse atılmayacağından emin olduğunu kaydeden Artur Mas, ancak Katalonya’nın bağımsızlığı uğruna hapse girmeye hazır olduğunu sözlerine ekledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.