Karzai’nin ABD karşıtlığına muhalefet tepkili

Karzai’nin ABD karşıtlığına muhalefet tepkili

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin ABD’yi Taliban ile gizli görüşmeler yapmakla suçlayıp sert bir dille kınaması, Afgan muhalefetinin eleştirisine neden oldu. Ülkede muhalifler, Karzai’nin sözlerinin Afganistan’ın ulusal çıkarları ile bağdaşmadığını dile getirdi.

Başkent Kabil’de düzenlenen ve bazı siyasi parti temsilcilerinin katıldığı konferansta konuşan Afganistan Ulusal Cephesi Başkanı Feyzullah Zeki, “Karzai’nin ABD’yi Taliban’la gizli görüşmeler yapmakla suçlaması ve kınaması onun şahsi görüşleridir” dedi.

Feyzullah Zeki, “Aslında sayın başkan Amerika ile her zaman iyi ilişkiler istemiştir. Ancak son zamanlardaki tutum değişikliğini anlamak neredeyse imkansız gibi. Eğer Karzai, kendi grubunu büyütmek ve genişletmek amacıyla bu yola başvuruyorsa, bunun başka yöntemleri olmalı. En azından Amerikan karşıtlığı yoluyla yapılmamalı” ifadesini kullandı.

ABD ile iyi ilişkiler istediklerini söyleyen Zeki, “Biz ABD ve Batı ile iyi ilişkiler istiyoruz. Son yıllarda teröre karşı mücadelede ABD ve uluslararası toplumun işbirliğinden övgüyle söz ettik” diye konuştu.
        

Muhalifler ABD ile uzun vadeli işbirliği istedi
        
Konferansa katılan Hak ve Adalet Partisi sözcüsü Hamidullah Faruki ise Başkan Karzai’nin ABD karşıtı söylemlerini eleştirerek, açıklamalarını Afganistan’ın ulusal çıkarlarını gözönünde bulundurarak yapması gerektiğini ifade etti.

Faruki, “Karzai’nin bu şekildeki ifadeleri Afganistan için sorunlar yaratabilir ve ülkeyi zora sokar. Şu aşamada Amerika’nın desteğine ihtiyacımız var. ABD ve uluslararası toplumla işbirliğini geliştirmemiz gerekiyor. Böylesi ağır ifadelerden kaçınmak durumundayız. Amerika bizim stratejik ortağımızdır, ilişkilerin iyi olması önemli” dedi.

Afganistan Devlet Başkanı Karzai, Güney vilayetlerinden Helmand’a yaptığı ziyaret sırasında ABD’yi Taliban’la gizli görüşmeler yapmakla suçlamıştı. Karzai, “Taliban özel uçaklarla yurtdışına gidiyor. Paris’te ve diğer Batılı başkentlerde modern mekanlarda çay, kahve içiyor. Ama ülke içerisinde yabancı güçlerle savaş adı altında masum sivilleri hedef alıyor. Kadın ve çocukları katlediyor” açıklamasında bulunmuştu.

Karzai’nin “gizli görüme” iddiası hem Washington hem de Taliban tarafından reddedilmişti.
        
General Joseph Dunford’dan ABD askerlerine uyarı
        
Karzai’nin bu eleştirisinin ardından ABD’nin Afganistan’daki kuvvetlerinin komutanı General Joseph Dunford, ABDaskerlerini tedbirli olmaları konusunda uyardı.

Dunford’un mektupla yaptığı uyarıda askeri birliklerin güvenlik önlemlerini daha fazla arttırmalarını istediği ifade edildi. Dunford’ın uyarısında, Karzai’nin Amerikan karşıtı söylemlerinin ya Afgan ordusu içinden bir saldırıyı tetikleyebileceği ya da silahlı gruplarını ABD güçlerine karşı harekete geçirebileceği belirtildi.

General Dunford’ın tavsiye niteliğindeki uyarı mektubunu Afganistan’da görev yapan üst düzey komutanlara gönderdiği bildirilirken mektupta, Karzai’nin Bagram Cezaevi’nin Afgan tarafına devredilmesi ile alakalı yaptığı konuşmanın da kışkırtıcı bir üslupta olduğunun altı çiziliyor. Bu “kışkırtıcı ifadelerin” olası bir içeriden saldırıyı da tetikleyebileceğinin gözardı edilmemesi isteniyor.

İletişimden sorumlu Amerikalı Tuğgeneral Stephen Twitty, tavsiye niteliğindeki uyarı mektubunun aslında askerlere Nisan ayında gönderilmesinin planlandığını, ancak Karzai’nin son günlerde artan eleştirilerinin ardından erkene alındığını söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.