Karzai: NATO’nun korumasına ihtiyacımız yok

Karzai: NATO’nun korumasına ihtiyacımız yok

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Afgan halkının yabancı güçlerin korumasına ihtiyacının olmadığını söyleyerek ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin ülkeyi derhal terk etmesini istedi.
    
Başkent Kabil’de Afganistan Ulusal Askeri Akademisi’nde Afgan ordusuna mensup genç subaylara hitaben bir konuşma yapan Karzai, Afganistan ordusunun NATO’dan artık hiçbir şartta hava desteği istemeyeceğini söyledi. Karzai, çıkarılacak yeni bir kararname ile bunun yasaklanacağını kaydetti.
    
“Burası bizim toprağımız, Amerikalıların değil. Çok şükür yabancı güçler yakın gelecekte ülkemizi terk edecekler. Kendi topraklarımızı korumak için yabancı güçlerin yardımına ihtiyacımız da yok” diyen Karzai, yoğun güvenlik önlemleri altında yaptığı konuşmasını “Benim vatan toprağımı genç Afgan askerler koruyacaktır” şeklinde sürdürdü.
    
Karzai’nin sert çıkışı, Afgan ordusu ile NATO’nun ülkenin doğusundaki Kunar vilayetinde ortaklaşa düzenlediği operasyon sırasında hava desteği talep edilmesi sonrası NATO’nun aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 10 sivili öldürmesinin ardından geldi.
    
Teröre karşı mücadelede NATO’dan hiçbir şart altında hava desteği istenemeyeceği yönündeki kararnamenin çıkarılması halinde 350 bin nüfuslu Afganistan ordusu ilk defa kendi başına doğrudan Taliban ve El Kaide’ye karşı savaşmış olacak.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.