Kadir Topbaş: İstanbul’u BM adası yapmak istiyoruz

Kadir Topbaş: İstanbul’u BM adası yapmak istiyoruz

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, BM Bin Yıllık Kalkınma Hedefleri çerçevesinde başta BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun olmak üzere BM’ye partner, çözüm ortağı olmak istediklerini yinelediği toplantılarda yerel yönetimlerin önemine vurgu yaptıklarını söyledi.

Başkan Topbaş, 67. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu toplantılarında ‘2015 Sonrası Kalkınma Gündemi’ konusunda yüksek düzeyde bir panele katılmak üzere geldiği New York’ta Dünya Birleşmiş Kentler Yerel Yönetimler Teşkilatı (UCLG) Başkanı olarak çeşitli temaslarda bulundu. Yoğun bir programla görüşmelerini tamamlayan Topbaş, New York’tan ayrılmadan önce Türkevi’nde basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Topbaş, bu statüyü alabilmek adına BM 67. Genel Kurul Başkanı Vuk Jeremic ile görüşmesini önemli bir adım olarak nitelendirdi. Yoğun dönemde kendilerine vakit ayıran Jeremic’le yaptığı görüşmenin ‘çok anlamlı’ olduğunu söyleyen Topbaş, ‘Yerel yönetimler olarak kendimizi anlatmak istediğimizi, dünya barışına yerel diplomasi konusunda önemli katkı sunacağımızı ifade ettik. Yerelden dünyanın gelişmesinin mümkün olacağı kavramıyla baktığımızda doğru adımlar attığımızı düşünüyoruz. Çok önemsendiğimizi ve yerelleşme adına yeni bir trendin başladığını da söylemek isterim.’ diye konuştu.

UCLG Başkanı olarak birçok panele ve resepsiyona katılan Topbaş, basın mensuplarına görüşmeler hakkında bir değerlendirme yaptı.

‘YEREL YÖNETİMLER OLARAK BM’YE KATKIMIZ BÜYÜK OLACAKTIR’

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM Hukuk komisyonu Altıncı Komite Başkanı ve Ukrayna Daimi Temsilcisi Yuriy A. Sergeyec, BM 67. Genel Kurul Başkanı Vuk Jeremic ve UN-HABITAT İcra Direktörü Joan Clos ile görüşmeler yapan Topbaş, gözlemci statüsü konusu üzerinde özellikle durduklarını belirtti. BM’nin Bin Yıllık Kalkınma Milenyum Hedefleri’ni gerçekleştirmesinde yerel yönetimler olarak büyük destek sağlayacaklarını düşündüklerini belirtti.

‘2015 Sonrası Kalkınma Gündemi Konusunda Seçkin Kişiler Üst Düzeyli Paneli’ne konuşmacı olarak katılan Topbaş, 26 panelistin yaptığı çalışmaların Mart ve Mayıs ayları arasında derleneceğini ve Haziran ayında Genel Kurul’a sunulacağını söyledi.

Toplantının yoğun bir ilgiyle takip edildiğini belirten ve 26 panelistin teklifle UCLG’yle birlikte çalıştıklarına değinen Topbaş, kişilerin makamlarının göz önünde bulundurulmadığını ve birçok düzeyde insanın bu kuruluşta çalışmalara destek verdiğini belirtti. Topbaş, Ban Ki-mun’un bu konuda ‘Panelistlerin çalışmaları dünya insanlığı için olacaktır. Bu bağlamda ülke kimliklerinizin ötesinde BM ile paralel çalışma olduğunu ifade etmek isterim’ dediğini de aktardı.

Açılış konuşmasını BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un yaptığı ‘2015 Sonrası Kalkınma Gündemi Konusunda Seçkin Kişiler Üst Düzeyli Toplantı’sına da katılan Topbaş, burada İstanbul üzerinden yapılan değerlendirmelerden dolayı gurur duyduğunu ifade etti.

Endonezya, Liberya ve İngiltere Başbakanı’nın eşbaşkanlığını yaptıkları toplantıya katılan Topbaş, burada da sürdürülebilirlik konusunda görüşlere yer verildiğini söyledi.

Gerçekleşen görüşmelerde UCLG’nin Bin Yıllık Kalkınma Hedefleri’nde büyük sorumluluk taşıdığının vurgulandığını aktaran Topbaş, bu çalışmalara dünyanın dört bir yanında devam ettiklerini söyledi. 1-3 Kasım tarihlerinde Londra’da yapılacak panelistler toplantısına İngiltere Başbakanı David Cameron tarafından davet edildiğini söyleyen Topbaş, kent sorunları ağırlıklı olmak üzere kentteki avantajlı ve dezavantajlı grupların yaşadığı sorunlar hakkında görüşlerini iletmeyi düşündüğünü belirtti.

2016 yılında üçüncüsü yapılacak HABITAT için aday olan İstanbul’la ilgili UN-HABITAT Joan Clos ile de görüşen Topbaş, ‘İstanbul’daki görüşmelere paralel olarak İstanbul’da HABITAT’ın bir merkezinin oluşturulması konusunda bir mutabakatımız vardı. İstanbul’un, bir ‘BM adası’ şeklinde bazı BM direktörlüklerinin merkezi olması konusunda çalışmalarımız var. Bu konuyla ilgili yapılan çalışmalardan kendilerine bahsettim.’ diye konuştu.

30-40 bin civarında katılımcının beklendiği HABITAT 2016 toplantısına başarılı bir şekilde evsahipliği yapabileceklerini düşündüklerini ifade eden Topbaş, “BM dünya devletlerini bir araya getiren bir kuruluş. Ancak yerelleşen dünyada yerel yönetimlerin ve yerel hükümetlerin gündemde aktif olarak varolduğu bir süreçte belki bizim UGLC’nin de BM gözlemci statüsüne kavuşması sebebiyle yereli de dikkate alan bir çalışmada da bizim önemli katkımız olabileceğine inanıyorum. HABITAT 2016, yeni bir sürecin miladı olabilir diye düşünüyoruz.” dedi.

30 Eylül Pazartesi geceyarısı Endonezya’nın Jakarta şehrine ‘Pasifik Bölge Toplantısı’na katılacağını bildiren Topbaş, bugün yerel saat ile 16.45’te THY’nin tarifeli uçağıyla New york’tan ayrılacak.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.