Kabil, ABD-Taliban görüşmelerini engelleme yolunda

Kabil, ABD-Taliban görüşmelerini engelleme yolunda

ABD’nin Taliban ile direkt görişme girişimine Kabil’den büyük tepki geldi. Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Amerika’nın ülkesindeki barış süreciyle ilgili turtarsızlık sergilediği gerekçesi ile Afganistan’ın Washington ile yürüttüğü çift taraflı güvenlik görüşmelerini askıya aldığını açıkladı.

ABD ile Afgan hükümeti arasında krize yol açması beklenen son gelişme, yarın Katar’ın başkenti Doha’da başlayacak olan Amerika-Taliban heyetleri arasındaki doğrudan görüşmeleri de nasıl etkileyeceği merakla konusu.

Afganista’da önümüzdeki yılın sonuna kadar askerlerini çekeceğini açıklayan Washington, bu ülkedeki güvenlik boşluğunun da Afgan güvenlik güçleri ile giderilmesini arzu ediyor. Bu amaçla ülkede şiddetin durması, Taliban-Kabil anlaşmazlığına son verebilmek için Taliban ile doğrudan görüşmelere başlama kararı alan Washington’a bu defa Karzai’den beklemediği çıkış tepki geldi. Karzai’nin sözcüsü Aimal Faizi “ABD hükümetinin, Afganistan barış görüşmeleriyle ilgili söylediğiyle yaptığı arasında bir çelişki var.” diye konuştu.

Doğrudan görüşmelerin başlanacağının Beyaz Saray tarafından açıklanmasının ardından Kabil hükümeti de Doha’ya bir heyet göndereceğini duyurmuştu.

Afgan hükümetini en fazla rahatsız olduğu konunun Taliban’ın bu görüşmeler öncesinde dün Katar’da açtığı ofise verdiği addan kaynaklanıyor. Faizi “Devlet Başkanı ofisin isminden memnun değil. Afganistan İslami Emirliği tanımına karşı çıkıyoruz çünkü böyle bir şeyin varlığı söz konusu değil.” diye konuştu.

Masaya gelen Taliban diğer taraftanda da saldırıyor

Bu arada Beyaz Saray’ın Taliban ile doğrudan görüşmelerin başlayacağı açıklamasından kısa bir süre sonra, Afganistan’daki bir Amerikan üssü Taliban saldırısına uğradı. Bagram Hava Üssü’ne yapılan saldırıda dört ABD askeri öldü.

Taliban sözcüsü Zabühullah Mücaid saldırının arkasında kendilerinin olduğunu açıkladı. Mücaid, Taliban militanlarının üsse iki büyük roketle saldırdıklarını söyledi.

Ancak Karzai’yi ‘Amerika Birleşik Devletleri’nin kuklası’ olarak tanımlayan Taliban, Karzai’yle ya da onun hükümetiyle görüşmeler yapmayı bugüne kadar reddediyordu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.