Kabe’nin örtüsünün ipeği, İtalya ve İsviçre’den geliyor

Kabe’nin örtüsünün ipeği, İtalya ve İsviçre’den geliyor

Hacı adaylarının Arafat’a çıkmasına sayılı günler kala Kabe’de örtü değişim heyecanı yaşanıyor. Hacı adaylarının Arafat’a çıktığı gün Kabe’nin örtüsü de değiştirilecek. Her yıl yenilenen Kabe’nin örtüsünün ham ipeği ise İtalya ve İsviçre’den geliyor. Dünyanın en kaliteli ipeğinin kullanıldığı Kabe’nin örtüsünde yaklaşık 120 kilo gümüş ve altın kullanılıyor.

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala bir milyonu aşkın Hacı adayı da Suudi Arabistan’a geldi. Mekke’de bulunan Kabe örtüsünün yapıldığı fabrika, bu yıl Kabe’ye asılacak örtüyü teslim etti. İşçiler, şimdiden gelecek yılki Kabe’nin örtüsünü dokumaya başladı.

Teslim edilen Kabe’nin yeni örtüsü ise Hacı adaylarının Arafat’a çıktığı gün değiştirilecek. 1045 Hicri tarihinde 4. Murat Han dönemindeki Kabe’nin kapısı da fabrikada muhafaza altında. Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Kabe Örtü Fabrikası Genel Müdürü Dr. Muhammed Bin Abdullah Bin Ali Bacudah, fabrikanın bin 346 yılında kurulduğunu söyledi. Kral Abdulaziz Bin Abdurrahman El-Suud emriyle kurulduğunu anlatan Bacudah, fabrikada 210 kişinin çalıştığını ifade etti.

“670 KİLO TABİİ İPEKTEN DOKUNUYOR”

Her bir Kabe örtüsünün 670 kilogram tabii ipekten dokunduğunu belirten Bacudah, Kabe’nin uzunluğunun 14 metre, çevresinin ise 47 metreden oluştuğuna dikkat çekti. Kabe örtüsünün tamamının 658 metrekare olduğunu dile getiren Bacudah, Kabe örtüsünün üzerinde bulunan kemerin 47 metre olduğunu kaydetti.

Her yıl yenilenen Kabe’nin örtüsünün Zilhicce ayının birinci günü teslim edildiğini ifade eden Bacudah, Zilhicce ayının 9. gününde Hacıların Arafat’a çıktığı gün sabah erkenden Kabe örtüsünün değiştiğini vurguladı. Örtünün yaklaşık 8 ayda dokunduğunu anlatan Bacudah, şöyle devam etti: “Bütün materyaller ham olarak geliyor. Her şey fabrikada işlenip dokunuyor. Ham ipek İtalya ve İsviçre’den geliyor. Daha sonra birkaç kez ipek yıkanıyor. Ondan sonra boyama işlemi başlıyor. Boyamadan sonra işlenmesi için makinelere gönderiliyor.”

“120 KİLO ALTIN VE GÜMÜŞ KULLANILIYOR”

Kabe’nin örtüsünde yaklaşık 120 kilo gümüş ve altın kullanıldığını dile getiren Bacudah, örtünün maliyetinin ise yaklaşık 20-22 milyon riyal (5,33 – 5,87 milyon dolar) olduğunu ve paranın tamamının Suud Hükümeti tarafından karşılandığını söyledi. Çalışanların yüzde yüzünün Suudlu ve erkek olduğuna dikkat çeken Bacudah, çalışan işçilerin usta-çırak ilişkisiyle yetiştiğini belirtti.

Kabe’nin örtüsünün fabrika kurulmadan önce Mısır, Yemen ve Hindistan’dan geldiğini anlatan Bacudah, örtü üzerine yazılan ayetlerin hepsinin Hacla ilgili ayetlerden oluştuğunun altını çizdi. Bu ayetlerin sabit olduğunu dile getiren Bacudah, Kabe’nin eski örtüsünün ise çeşitli ülke ve yetkililere hediye edildiğini belirtti.

İpeğin üç renge boyandığını ifade eden Bacudah, “Siyah renk, örtünün dış yüzü için kullanılıyor. Yeşil renk ise Kabe’nin içinde kullanılıyor. Kırmızı renk ise Mescidi Nebevi’de kullanılıyor. Dünyadaki en kaliteli ipek kullanılıyor. Örtü teslim edildikten sonra hemen yenisinin dokunmasına başlanıyor.” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.